НОВИНИ

Недостиг на реаномобили и лекари по морето

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
08:58, 30.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Недостиг на реаномобили и лекари, които да обслужват плажовете по българското Черноморието. След промените в Наредбата за водноспасителната дейност на всеки пети спасителен пост стопаните на плажове трябва да осигурят реанимационна линейка, както и медицинско лице.

Повече линейки на плажа: Нова наредба увеличава двойно медиците по Черноморието

На плаж Крайморие има 5 спасителни спасителни поста. Досега концесионерът имаше задължение да има сключен договор с линейка. За плажове с 10 спасителни поста са необходими поне 2 реанимационни линейки с медицински екипи.

"Абсолютно невъзможно е това да се случи, тъй като и болничните заведения, и спешните помощи към тях, които са единствени лицензирани, имат голям недостиг. Това за пореден път показва, че се пишат едни закони, без изобщо да се коментират и да се взимат предвид бележките от бранша. Никъде по света няма такива медицински пунктове на плажа. Ние полагаме възможно най-високо ниво за грижа на хората", каза Николай Димитров, заместник-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

"Още, когато това се публикува за обществено обсъждане, ние се обърнахме към Здравното министерство да погледнат във филиалите на Спешна медицинска помощ и в малките населени места, колко реанимационните екипи има. В Бургас те са 0", обясни Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

От Министерство на туризма обещават, че това ще бъде обсъдено със Здравното министерство, за да бъде отложено това решение поне до другото лято.

Вижте повече в прякото включване на Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не убивайте сектора с гъбите, призоваха на протест пред НС браншови организации (СНИМКИ)
Не убивайте сектора с гъбите, призоваха на протест пред НС браншови организации (СНИМКИ)
Лестър спечели титлата в Чемпиъншип с успех над Престън
Лестър спечели титлата в Чемпиъншип с успех над Престън