НОВИНИ

Непобедимият

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
14:12, 06.03.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Европейски футбол
родри изпращаме един изключителен сезон заслужаваме изцяло
Слушай новината

Преди няколко дни Хосеп Гуардиола похвали героя от дербито срещу Манчестър Юнайтед Фил Фоудън, наричайки го „най-добрия играч във Висшата лига“. Комплимент, който би погалил слуха и на най-глезения и претенциозен състезател. А какво ще кажете, ако ви определят за „ най-добрия в света“ на вашата позиция? А ако статистиката ви сочи, че сте непобедим?

Става дума за Родри. Наглед незабележимият вътрешен полузащитник, който е непробиваем и с него в редиците си Манчестър Сити наистина изглежда неуязвим. BBC вече писа, че испанецът постави рекорд за най-много поредни мачове във всички турнири, в които няма загуба, когато е бил на терена. 395 дни. 59 мача. И така Родри изведнъж се оказа в позиция, в която едва ли е вярвал, че ще бъде. Той изглежда незаменим за тима си. Вкара победния гол за „гражданите“ във финала на Шампионската лига през миналия май, но никога не е бил във фокуса на вниманието. И може би няма как да бъде по-различно, защото винаги феновете харесват и свалят шапка на атакуващите футболисти, каквито са звездните му съотборници Ерлинг Холанд и Кевин де Бройне. Досегашният рекорд принадлежеше на Рикардо Карвальо, с когото на терена Челси не беше губил преди време в 58 поредни мача. Иначе казано – Ман Сити загуби в редовното време с Родри в състава за последно през февруари 2023 срещу Тотнъм. И от онзи мач е непобедим с испанския си диригент в средата на игрището. „Гражданите“ спечелиха требъл, прибавиха и трофея от Световното клубно първенство, както и Суперкупата на Европа, а междувременно Родри завоюва и Лигата на Нациите с неговата Испания.

Манчестър Сити закупи халфа през 2019 от Алетико Мадрид за 62.5 млн. паунда и се надяваше, че той ще успее да се превърне в заместник на бившия капитан Фернандиньо. И надеждите станаха реалност. Стигна се до момент, в който Гуардиола каза, че испанецът е „безусловно най-добрият играч на неговата позиция в света, при това с разлика.“ Той позволява на де Бройне, Фоудън, Холанд и Бернардо да се чувстват безкрайно сигурно на терена, да имат свободата на действие, да не мислят, че няма кой да покрие евентуална тяхна неточност. И похвалите не идват само от неговите съотборници. Съвсем наскоро Том Локиър от Лутън сподели, че е „удоволствие“ да се дели един терен с испанеца. Същински Ролс Ройс на футбола. И статистиката говори повече от красноречиво. В последните 70 мача на Сити полузащитникът е играл в 59 – както вече констатирахме, във въпросните двубои отборът няма нито една загуба. В останалите 11, в които Родри не е играл, „гражданите“ са загубили – забележете – пет пъти. А това няма как да е случайност. Другите цифри също вероятно не лъжат. За същия период – Сити вкарва средно по 2.6 гола средно на мач, когато Родри играе и по 2.2 гола средно на среща, ако него го няма. Отборът допуска отново средно по 0.8 гола с него и по 0.9 без него. Нещата стават дори още по-сериозни – през настоящие сезон няма друг играч в големите 5 първенства в Европа с повече точни подавания, като следващите в тази класация в Англия изостават с доста – Паскал Грос, Енцо Фернандес, Деклан Райс, Мойсес Кайседо.

През настоящия сезон, когато получи червен картон и трябваше да изтърпи наказанието си, Ман Сити падна от Нюкасъл, Уулвърхемптън и Арсенал.

Да си непобедим изглежда невъзможно. Но явно – само изглежда. Защото Родри променя понятията и по всичко личи, че ще продължи да бъде с основна функция и в следващите мачове. Пардон – и в следващите сезони.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Зрелостниците ще могат да се явяват на матура за повишаване на оценката си
На първо четене: Зрелостниците ще могат да се явяват на матура за повишаване на оценката си
Висш генерал от НАТО е на посещение у нас
Висш генерал от НАТО е на посещение у нас