НОВИНИ

Неясноти около обявените хуманитарни паузи в Ивицата Газа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:14, 10.11.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
неясноти около обявените хуманитарни паузи ивицата газа
Слушай новината

Неяснота около обявеното вчера от Съединените щати решение за 4-часови хуманитарни паузи в Ивицата Газа. Израел се съгласи на "тактически и локални" паузи на обстрела след тежки преговори с представители на Хамас, осъществени с посредничеството на Вашингтон. Договорката обаче е под условието Хамас да освободи още заложници. Към момента това не се е случило.

По данни на Тел Авив само за ден над 80 000 палестинци са напуснали северната част на Ивицата. Според палестинските власти, жертвите от тяхна страна са надхвърлили 10 000 души.

Конвой с хуманитарна помощ пътува по пътя Салех-ал-дин към северната част на Газа. Кадрите са разпространени от израелската армия, според която доставката е в рамките на обявените вчера тактически паузи за подпомагане на цивилното население.

4-часовите спирания на бойните действия бяха договорени между Израел и Хамас с посредничеството на Съединените щати. Те, обаче, ще бъдат само локални, а примирие не е обявено, подчертават от Тел Авив.

Договорката за хуманитарните паузи ще отпадне, ако Хамас не освободи заложници, както вчера обяви, че ще направи, се казва в изявление на израелските власти.

От групировката съобщиха, че предстои да пуснат на свобода възрастна жена и тийнейджър. Засега няма информация това да е станало.

В интервю за американската FOX news Бенямин Нетаняху заяви, че израелската армия е постигнала значителен напредък в операцията си срещу терористичната групировка Хамас и подчерта, че Израел не цели окупация на Газа.

"Сражаваме се над и под земята. Правим всичко възможно да ограничим броя нa цивилните жертви. Установихме безопасни зони и хуманитарни коридори, за да могат да се евакуират, но Хамас се опитват да ги спрат. Нека бъде ясно - не целим да управляваме Газа, не целим и да я окупираме. Но искаме да осигурим на Ивицата и на целия Близък изток едно по-добро бъдеще", каза Нетаняху.

Продължават интензивните въздушни удари срещу Газа. Палестинската страна обвинява израелската армия, че е бомбардирала най-малко 3 болници в Ивицата.

Разпространени бяха и кадри от разрушения, но към момента автентичността им не е потвърдена. На въпрос на BBC дали твърденията на Хамас за болниците са истина, от Израел отговориха, че е в ход проверка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО взема участие в учението на полигона "Ново село"
НАТО взема участие в учението на полигона "Ново село"
В НС започнаха дебатите по ветото на президента върху Закона за енергетиката
В НС започнаха дебатите по ветото на президента върху Закона за енергетиката