НОВИНИ

Николай Денков: В над 1000 населени места няма ток

Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани, допълни премиерът

Министерски съвет Николай Денков
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 26.11.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Има много скъсани жици и паднали електрически стълбове, тъй като този мокър сняг ги обледява - чупят се клони, падат дървета. В над 1000 населени места няма ток", заяви на брифинг премиерът Николай Денков.

По думите му повредите са стотици и наличните екипи трябва да имат достатъчно време, за да ги отстранят, да се изчистят всички пътища.

"Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в Североизточна България, изтеглят се закъсали тирове и автомобили. Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани", допълни Николай Денков.

Той поясни, че пътищата се разчистват, като в няколко области снеговалежът продължава, комбиниран със силни ветрове.

"Няма как да имаме чисти пътища, докато не се подобри метеорологичната обстановка. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко и през следващите часове. В София беше много тежко през нощта. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества и ще продължат да работят, докато не отстранят всички аварии, налична е цялата необходима техника. Обявено е бедствено положение в няколко области. Събира се информация как бъде проведен учебният ден в понеделник - дали се предвижда преминаване към обучение в електронна среда или няма да се проведат занятия, където няма достъп до интернет", каза още Николай Денков.

Премиерът свика извънредно съвещание на кабинета заради тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области.

Изявления след заседанието гледайте тук:

В срещата се включиха министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“, както и областни управители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Презентацията на легендарния алпинист и екстремен скиор Ханс Камерландер вдигна на крака публиката на "Банско филм фест" 2023
Презентацията на легендарния алпинист и екстремен скиор Ханс Камерландер вдигна на крака публиката на "Банско филм фест" 2023
В Сливенско обстановката е тежка, но няма бедстващи хора
В Сливенско обстановката е тежка, но няма бедстващи хора