Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Николай Иванов: Трябва да се повиши квалификацията на треньорите при подрастващите

от БНТ
11:33, 24.01.2022
Чете се за: 11:57 мин.
Спорт
Николай Иванов
Слушай новината

Бившият национал и капитан на България по волейбол Николай Иванов бе избран да бъде част от новосформираната комисия към федерацията за Детско-юношески волейбол, където ще работи заедно с Драган Иванов.

Това е втора такава комисия, в която той помага със своите знания и умения, след като преди известно време бе привлечен и към треньорската. Николай Иванов даде интервю за сайта на федерацията, в която посочи някои от проблемите във волейбола и спорта като цяло.

- Вие вече сте и в комисията за Детско-юношески волейбол. Разкажете повече за дейността й?

- Първо искам да кажа, че това са две различни комисии към федерацията по волейбол (БФВ. Но в същото време те си взаимодействат и се допълват. В комисията за Детско-юношески волейбол работата е по-оперативна от другата, но нещата до известна степен ще се преплитат. Например, предстои селектиране на нови набори за националните отбори - мъже под 17 години и жени под 16 години, които ще бъдат събирани за първи път. От тук насетне треньорската комисия ще дава своето мнение за бъдещия избор на национални селекционери, които ще водят тези формации. Комисията за детско-юношески волейбол ще бъде в помощ на тези треньори, защото се подготвя проект за предварителна селекция на децата, които по всяка вероятност ще попаднат в националните отбори. В тази връзка мога да кажа, че вече са в ход някои от нещата, които са предприети от комисията за детско-юношески волейбол. В скоро време ще се сведе до знанието на всички клубове в България. Ще има специална анкета. Тя е свързана с проект на БФВ, с програми и стратегия за развитието на на детско-юношеския волейбол у нас. Целта е да добием представа какво е положението в отделните възрасти, с какви трудности се сблъскват клубовете при подрастващите и каква конкуренция имат с други спортове на местно ниво. Ще очакваме от клубовете да проявят съдействие, защото по този начин ние можем да видим реалното ни състояние. И в един следващ момент БФВ да насочи усилия и ресурс, с който разполага, за да може да има адекватно подпомагане, там където има нужда.

- В комисията за Детско-юношески волейбол бяха обявени две имена – вашето и това на Драган Иванов. Има ли други членове?

- На този етап ще бъдем само двамата с Драган Иванов. Работили сме заедно вече, познаваме се от дълго време и се надявам да бъдем полезни за цялата идея, която има БФ Волейбол относно програмата и стратегията за развитие при подрастващите.

- Какви са е първите задачи пред тази комисия?

- Едно проучване, което БФВ иска да направи, за да може да разберем какви деца има в тази възраст, за която трябва да се сформират национални селекции. Ще открехна малко завесата - целта е да може да се обхванат абсолютно всички региони у нас и да се направи мащабно тестване на подрастващите. Искаме да имаме цялостна комуникация и работа с клубовете. Всичко да се случва на едно друго ниво, да бъде по-отворено и да бъде воден конструктивен диалог. Да си бъдем взаимно полезни. Когато се направи това тестване на децата, накъде по средата ще се обявят и конкурсите за национални селекционери. Те ще се включат активно в това тестване. Не е тайна, че една от слабостите в нашия волейбол е, че през годините може би са се гледали някакви краткосрочни цели и резултати, но не е имало визия и стратегия за селекция в бъдеще време. Тук визирам по-скоро работата в женското направление. Ще се опитаме по някакъв начин да го променим в по-добра насока.

- В последните години това ставаше чрез турнирите от Скаут лига, как ще протекат селекционните процеси сега?

- Да не издавам всичко, което е запланувано. В бъдеще ще бъде представено официално. Искаме да направим нещата по малко по по-различен начин. Но задължително ще го има този игрови характер. При всички случаи децата да опитат тръпката от едно състезание. Няма да бъде във формата на Скаут лигата, която познават всички. Ще бъде в по-различен вариант, но ще се опитаме да обхванем почти всички млади състезатели в тази възраст. Ще се сформират групи, които ще се движат по някакви установени правила и програма. Силно се надявам желанието, което се проявява от всички, да срещне разбирането на клубовете и това, което е замислено като проект в близките няколко месеца, да бъде осъществено.

- Има ли добра комуникация между федерацията и клубовете?

- Това е важен и съществен въпрос. От предишните ми наблюдения все ми се струва, че в минало време не е било, както трябва. Сега с новото ръководство на БФВ нещата отиват в друга насока. Вижда се, че има желание да се търси развитие. За голямо съжаление времето, в което започна да работи това ръководство, бе убийствено, но пък виждаме, че се търсят начини в тежката обстановка да се случват нещата. Мисля, че има вече резултати. Определено има желание с общи усилия да се върви напред. Тази капсулираност, която съществуваше преди време - на едни клубове се обръщаше повече внимание, други бяха неглижирани, да бъде преустановена. Комуникация на друго ниво - това е основна цел пред комисията.

- Получава се обаче нещо като парадокс на базата на негативните обстоятелства - България все пак продължава да жъне успехи при подрастващите?

- Това е много интересен момент. На общия фон, на който се намираме, с ресурсите, с които разполагаме, ние все още сме конкурентоспособни и постигаме успехи. Тава е така, защото в България се раждаха и продължават да се раждат талантливи деца за волейбол. Именно тук трябва да насочим нашите усилия, защото не сме богата и голяма държава като Италия, Русия или Полша, с които воюваме при подрастващите. Много точно трябва да съумеем този ресурс, с който разполагаме, да го развием и да вземем максимума.

- Предстоят избори на национални селекционери за жени под 21 години, жени под 19 години, жени под 16 години и мъже под 17 години. Имаме ли квалифицирани специалисти в момента за тези постове?

- Надявам се да има. Но трябва да се положат усилия да се повиши квалификацията на треньорите. Тези хора, които имат желанието и уменията да се развиват в треньорската професия, да могат да се съсредоточат само върху нея. Да търсят възможност за повишаване нивото, а не да се занимават с нещо друго. Един вид трябва да работим да се подобри статута на треньора. Да се повиши общият жизнен стандарт на треньорите, за да могат те да мислят само за спорта. Защото много от тях се занимават и със странични неща, за да изхранват своите семейства. С това треньорите да дадат най-доброто от самите себе си и да работят за потенциала на младите състезатели. Когато се обезпечат тези хора, тогава с основание може да се изисква от тях. Сега сме в ситуация с хиляди компромиси. Но въпреки всичко от при подрастващите не можем да се оплачем от таланти. Това проличава и при представянето при националните ни селекции за разлика от някои други спортове.

- Каква е визията ви за повишаване на нивото на треньорите?

- Не откриваме топлата вода. Това са семинари, срещи, беседи, наблюдаване на открити тренировки на национални селекционери и т.н. Да има диалогичност. А не да се робува на неща, както досега - прави се семинар например и който иска идва, който иска не идва. Също да се филтрира тази информация, която може да е полезна и да върши работа. Защото в интернет има абсолютно всичко, но ние трябва да канализираме точно нещата. Ще бъде трудно, защото ние като манталитет сме по-особени и мислим, че най-много знаем и разбираме, но това нещо трябва да го променяме. Ето давам пример - едни италианци пръснати навсякъде по света, търсят своето място за реализация, а пък ние ни сме по-лоши от тях? Смятам, че трябва да се използват максимално условията за повишаване на нивото на комуникацията във волейболната общност.

- Излезе новината, че сме спечелили пореден турнир у нас - Балканиада за мъже под 17 години. Само преди две седмици организирахме Балканиада за мъже под 18 години, предстои евроквалификация в София и за мъже под 20 години. Какво ни носят тези домакинства?

- Първото нещо – показват, че Европейската конфедерация вижда в лицето на федерацията добър партньор. Федерация, на която може да се разчита и която може да се справи отлично с установените високи стандарти. Това носи и възможност нашите отбори, играейки на свой терен, да се чувстват по-комфортно и да дават максимума. Също и да печелят квоти за Европейски първенства. Друг момент е максимата, че вкъщи и стените помагат. Това е показано през годините, нашите състезатели се раздават у дома. И не на последно място - това е един не малък престиж на общия фон на европейския волейбол, че БФВ се развива. Показва желание да бъде сред водещите федерации в Европа. Само положителни неща има от тези домакинства и те трябва да се използват с новата визия БФВ за развитие, за да бъдат още повече от полза.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Семейства се притесняват от двойни сметки за промишлен ток
Семейства се притесняват от двойни сметки за промишлен ток
Колко души са санкционирани за неспазена карантина?
Колко души са санкционирани за неспазена карантина?