НОВИНИ

Николай Желязков: Ще бъде трудно, но ще се опитаме Левски да играе финал

Снимка: ВК Левски София
bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 13.10.2022
Чете се за: 12:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Преди старта на новия сезон в мъжкото волейболно първенство на България старши треньорът на Левски София Николай Желязков даде интервю за клубния сайт на „сините“, в което засегна различни теми. 52-годишният специалист пое Левски през лятото.

В петък стартира първенството с домакинство срещу Монтана. Заради ангажимент с младежкия национален отбор част от нашите играчи се включиха на по-късен етап в подготовката. Успяхте ли да свършите нужното преди началото на сезона?

- Краткият отговор е не. На практика времето, в което се събрахме всички бе изключително малко. И двамата ни основни разпределители бяха на европейско с младежкия национален отбор на България.

Те се присъединиха към нас преди 2 седмици. По тази причина не можахме да проведем повече контролни срещи, защото нямаше смисъл да ги правим без разпределителите си. Имаме и някои здравословни проблеми, което ни възпрепятстваше при тренировъчния процес. Това обаче са нормални неща, които съпътстват спорта.

За периода, в който тренираме заедно, се опитахме максимално добре да представим системата на игра, която ще имаме през сезона и това, което трябва да търсим като развитие с този отбор.

Със сигурност предизвикателствата пред нас ще са много големи. За мен като треньор предизвикателството да работя с тези млади момчета също е значително. Това обаче важи и за удовлетворението да виждам как едни млади състезатели израстват.

Какво показаха общо петте мача от турнирите в Сърбия и Перник?

- Показаха, че има още много какво да се желае във всеки един от компонентите. Първо - съвсем нормално е на такъв етап игровата дисциплина да не е най-високо ниво. Сработването за избраната система на действия изисква време.

От друга страна, двамата чужденци в отбора трябваше да играят в Сърбия след една тренировка с двамата разпределители. Това не е най-лесното нещо.

Мога да кажа обаче, че в Нови Сад показахме много добри неща. Младите играха добре, като цяло съм доволен от представянето и показаното желание. Имахме няколко възможности в първия мач срещу ПАОК да изравним за 2:2 гейма. В Сърбия играхме срещу отбори на високо европейско ниво.

Това за нас бяха силни контроли, в които видяхме какво е нашето равнище. Определено има какво да се желае. Факт е, че чужденците ни в момента не са в най-добрата си кондиция, което също е един проблем, но се работи за разрешаването му.

Как се вписват в състава въпросните нови попълнения от чужбина - руснакът Игор Юдин и аржентинецът Алехандро Торо?

- При Торо се вижда едно израстване в играта – и физическо и техническо. Усеща се желание да се впише по най-бързия възможен начин в отбора. Бих казал, че нещата вървят в една градивна прогресия.

Докато при Игор Юдин ситуацията е по-различна. Той има проблем с коляното. Преди да дойде тук, бях направени всички нужни изследвания, които показаха, че кракът му е добре. На практика обаче от началото на подготовката до момента ние не виждаме някакъв прогрес. Той почти не скача.

Това е един много сериозен проблем. Левски като клуб прави всичко възможно той да се реши. Проведоха са консултации с най-добрите специалисти у нас.

Индикациите са, че проблем със ставата няма, но той не скача. Определено имаме проблем с Игор и честно казано не знам как ще се развият нещата.

Освен добавянето на значителен опит и сигурност задачата на Торо и Юдин е ясна - да помагат заедно със Светльо Гоцев и Влади Иванов за развитието на младите ни момчета. Има ли спойка между двете генерации?

Смятам, че няма някакви проблеми на ниво комуникация в отбора. Разбира се, разликата в годините е толкова голяма, че те едва ли може да имат общи интереси чак толкова много, но това не е важно.

Важното е да има тази помощ от опитните състезатели вътре в игрището, тази взискателност от тяхна страна спрямо младите да дават най-доброто от себе си. Това важи и за нас като щаб, защото само така тези момчета могат да вървят напред.

Имате ли някакви притеснения относно това, че на постовете разпределител и диагонал разполагатe с четирима състезатели под 20 години, даже единият е на 15 г. – Симеон Николов? Това не е често срещана ситуация.

- Факт. От една страна, това е и преимущество. От друга страна, да го кажа така - тези млади момчета ще минат по своя път и ще направят своите грешки. Въпросът е всички ние да имаме силата и търпението да ги изчакаме.

Защото няма как да се прескочат някои етапи от развитието на тези състезатели. Това е много важно да се знае. Понякога този път изисква повече търпение.

Аз го имам, а това съвпада и с концепцията на клуба. Радвам се, че президентът Владо Николов разбира много от волейбол, така че това е един огромен бонус за мен. Просто трябва да се погледне малко по-дълбоко в този отбор.

Доста от нашите момчета спечелиха бронзови медали от европейски първенства през това лято. По какъв начин ще им повлияе това според вас?

- Разликата между юношески и мъжки волейбол е от земята до небето. Ако някой си мисли, че като е бил медалист в юношеските гарнитури, автоматично при мъжете ще бъде изявена фигура, това въобще не е така.

Напротив – практиката показва, че много малко от успешните състезатели в юношеските гарнитури успяват да се наложат в мъжките отбори. Това е реалността.

Надявам се голяма част от тези наши момчета да успеят да го направят. Това обаче изисква ежедневни усилия, ежедневни битки и да се гледа постоянно напред, защото миналото и случилото се тогава остава зад теб.

Да поговорим за започващото първенство. Отборите с амбиции за присъствие в челото на класирането явно ще са повече през новия сезон. Как това заедно с новия формат ще повлияе на първенството?

- За мен това е супер. Много по-добре е да имаме силно първенство със здрава конкуренция, защото това е гаранция за израстването на младите състезатели. Колкото повече тежки мачове играеш, колкото повече нивото се вдига, толкова по-добре за българския волейбол генерално казано.

Що се отнася за Левски – смятам, че ние трябва да бъдем до голяма степен спокойни, защото имаме много качествени и талантливи деца, които борейки се да се наложат в мъжкия отбор, ще създадат един гръбнак, който ще бъде гаранция за бъдещето.

При назначаването си за треньор на Левски София обявихте, че дългосрочната ви цел е шампионската титла. Какво ще гоните в първата от трите години от договора, имайки предвид засилената конкуренция в шампионата?

- Поставил съм си много висока лична цел – да се опитаме да играем финал. Винаги съм бил за това да се поставят високи цели, а не ниски. Постигането им обаче ще мине през изключително много трудности. Може и да не се случи. За мен обаче целта трябва да стои пред всички ни.

Със сигурност няма да ни е лесно в началото на първенството, но мисля, че нашият отбор има потенциал да се развие през сезона и ние ще работим над това. Смятам, че отборът ще играе все по-силно във времето. Стига да сме здрави, съм оптимистично настроен.

След последните 2 сезона с различни по степен ограничения за публиката новият стартира без никакви.

- Колкото повече фенове, хора обичащи волейбола, подкрепят отбора, толкова по-добре за момчетата. Нормалната атмосфера за един мач е тази. Беше много трудно за всички ни пред празни трибуни. Играем волейбол, а усещането е все едно си на кино. Самата енергия е съвсем различна.

Ще се радвам феновете на Левски да подкрепят този млад състав и така да дадат своя принос за неговото развитие. Момчетата го заслужават.

Всеки ден се трудим, всеки ден състезателите дават всичко от себе си. Лишенията за всеки един от тях са много. Волейбол се учи трудно, изисква време и огромни усилия, а си зависим от много обстоятелства.

Левски завърши миналия сезон срещу Монтана, а сега започва срещу този противник. Има ли според вас това някакво значение?

- За мен няма значение статистически колко мача си спечелил ли загубил срещу някой. Това са минали неща, история. Всичко се изгражда днес и в бъдещето.

Били сте състезател на ЦСКА. Имате богата треньорска визитка. Ще е по-различно ли за вас да водите Левски?

- В България и на Балканите въобще силно обичаме и силно мразим. Аз съм човек, който се старае да дава всичко от себе си за това, което прави. Това нещо ми доставя удоволствие. Да, играл съм в ЦСКА, но повярвайте ми, че ще направя всичко възможно с Левски да спечеля срещу ЦСКА, а срещу всички отбори в първенството.

При мен професионализмът е на първо място. Иначе съм от този тип фенове, които подкрепят който и да е български отбор, когато играе в Европа. Така го чувствам. Аз съм българин и за мен това е правилното.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС глоби Славия и Левски след дербито помежду им
БФС глоби Славия и Левски след дербито помежду им
Столичната община премахва опасни дървета по бул. "Васил Левски"
Столичната община премахва опасни дървета по бул. "Васил Левски"