НОВИНИ

Нинова: До дни ще има конкретен механизъм за компенсация на бизнеса заради мораториума

нинова дни конкретен механизъм компенсация бизнеса заради мораториума
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 20.12.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Мерки за подпомагане на икономиката в условията на енергийната криза и наложения мораториум върху цените на тока обсъдиха на среща вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и представители на работодателските организации у нас.

Основната цел е да се осигури предсказуемост за българския бизнес в условията на здравна и енергийна кризи.

До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с наложения мораториум за цените на тока. В момента текат разговори по темата с премиера и ресорните министри.

И Нинова, и работодателите са единодушни, че обезщетенията трябва да влязат в сила още от този месец, защото в противен случаи има бизнеси, които ще затворят.

Нинова изтъкна, че е привърженик на мораториума, защото той помага на домакинствата, но влизането му в сила трябва да е обвързано с компенсаторни мерки за българските фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО сектора и ВиК дружествата, които заради мораториума ще претъпят загуби.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че работодателите са предложили минимален праг на компенсиране от 150 лв., както и да няма таван за обезщетението, тъй като цените са непредсказуеми и никой не може да каже дали няма да има още по-голямо поскъпване.

Велев изтъкна, че за да бъде конкурентноспособна, българската индустрия трябва да потребява енергия при условия, близки до тези на конкурентите ѝ. Страните извън ЕС обаче се снабдяват на 4 - 5 пъти по-ниски цени. Той направи сравнение: утрешната цена на тока в България доближава 670 лв., в Сърбия цената на тока е фиксирана на 66,72 евро, в САЩ - под 50 долара. Подобни са стойностите и в Русия и Турция.

Постигнато е и съгласие мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от ковид кризата - 80 на 20 и 60 на 40 да продължат да работят и през 2022 г.

Договорено е бизнесът да участва в предложенията за изготвяне на Бюджет 2022. Има много предложения за политики, които трябва да залегнат в план-сметката, допълни Корнелия Нинова.

Като средносрочни цели на срещата е решено да се положат реални усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса. Внесени са предложения от работодателите в тази посока и икономическото министерство започва да работи по тях.

Ще се работи и за обвързването на образованието с икономиката, осигуряването на квалифицирана работна ръка и облекчаване на условията за финансиране на малките, средните и микропредприятията чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата е взето решение разговорите да станат регулярни като продължат през работни групи, така че мерките за компенсиране на бизнеса да влязат в сила възможно най-бързо.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките до 17 години започват подготовка за европейската квалификация
Волейболистките до 17 години започват подготовка за европейската квалификация
Очакваме около 20 български олимпийци на Игрите в Пекин
Очакваме около 20 български олимпийци на Игрите в Пекин