НОВИНИ

Норвегия запазва ограниченията до средата на януари

норвегия запазва ограниченията средата януари
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 15.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Слушай новината

Норвежкото правителство удължи ограниченията на страната поради пандемията до средата на януари, страхувайки се от увеличаване на броя на коронавирусните инфекции през зимните празници. Това съобщи ръководителят на норвежкото министерство на здравеопазването Бент Хойе.

По време на коледната ваканция, каза Хойе, много хора ще пътуват между градовете. "Затова запазваме приетите ограничения до втората половина на януари. След това ще направим преоценка на ситуацията", каза той на пресконференция.

По-рано стана известно, че партида от 500 000 дози коронавирусна ваксина, произведена от американската компания „Pfizer“ и нейния германски партньор „BioNTech“, ще пристигне в Норвегия през първото тримесечие на 2021 г. Хойе също съобщи, че ваксинирането на населението срещу коронавирус може да започне след Нова година.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция в Норвегия се увеличи с 331 за ден и достигна 41 334. По време на епидемията 393 пациенти са починали в страната от усложнения, причинени от коронавирус. Тествани са над 2 милиона души. Увеличение на броя на заразените започна в Норвегия в края на август след относително спокойно лято.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Норвегия е открит в края на февруари. Правителството наложи забрана за влизане на чужденци, които нямат разрешение за пребиваване. То също така въведе граничен контрол в Шенгенското пространство. Сега се налагат сериозни ограничения върху работата на заведенията за обществено хранене и развлечения и има препоръка да се носят защитни маски на обществени места.

От 15 юни Норвегия отвори границите си за скандинавските страни, с изключение на Швеция, а от 15 юли премахна ограниченията за още около 20 държави. На 12 август властите повториха своята препоръка да се избягват излишни пътувания в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФЛ няма да прескочи опашката за ваксина срещу коронавирус
НФЛ няма да прескочи опашката за ваксина срещу коронавирус
Губернаторът на Токио: Няма вариант Олимпиадата да бъде отменена
Губернаторът на Токио: Няма вариант Олимпиадата да бъде отменена