Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нотариус Иван Дахтеров: При издаването на нотариалния акт за Руската църква е представен крепостен акт от 1898 година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:05, 27.09.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
нотариус иван дахтеров издаването нотариалния акт руската църква представен крепостен акт 1898 година
Слушай новината

Руското посолство в България има акт за собственост на Руската църква. Това потвърдиха от Агенцията по вписванията. На 27 юли 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация, казват от Агенцията. Актът е съставен от нотариус Иван Дахтеров след приложени писмени доказателства, като е признат за собственик Посолството на Руската федерация.

БНТ: Какво си спомняте за подписването на този нотариален акт?

Иван Дахтеров: Минали са доста години. Това е акт, издаден 1997-ма година в качеството ми по това време като държавен служител към стария нотариат на бул. "Патриарх Евтимий". Споменът ми е съвсем бегъл, даже започва да се опреснява с помощта на ваши колеги след вчерашни и по- вчерашни събития. Спомням си, че беше въз основа на стар нотариален акт. Всъщност промени през годините не са установени и в правото има едно правило, което казва, че отрицателни юридически факти не се доказва, т.е. дали има промени през годините това не се доказва. Доказва се въз основа на представени документи. В случая представеният документ е цитиран най- накрая като описан документ за собственост /1. крепостен акт №11 от 7.11.1898 г. , 2. скица №92-00-176 от 09.07.1997 г. на СОФГЕО, 3. у-ние № АГ 29-92-7 от 21.07.1997 г, 4. квитанция за внесена държавна такса/. Споменът ми беше, че имаше колебания дали трябва да призная за собственик Русия като държава или посолството. Тъй като актът беше издаден на посолството по това време на Царска Русия, затова и беше издаден отново на посолството. За мен не е възникнало съмнение, че правоприемство между държавите има. Според мен и това не може да бъде правен проблем, защото е ясно, че една държава има пълно правоприемство независимо какъв е политическият строй в нея - дали е СССР или Русия.

Руското посолство има акт за собственост на Руската църква, сочи проверка на Агенцията по вписванията

БНТ: Законна ли е собствеността?

Иван Дахтеров: Въз основа на представените документи. Тук се появи малко верски проблем, т.е. църквата разглежда по друг начин нещата, не че съм много запознат, защото не съм гледал всички предавания. Но при мен дойде с подобни въпроси правен съветник на църквата. Но там с оглед кой е шапката - изповеданието, с оглед на това, че имаме една и съща православна вяра и в Русия, и в България и че не може да има съответно посланически постове на църквата в двете страни взаимно, това вече е въпрос, който си решава църквата. Доколкото разбрах това трябва да е църква под юрисдикцията на нашата патриаршия, не може да е под руската. Но това няма общо със собствеността, защото собствеността може да е на едно лице, знаете има и частни църкви, при които собствеността е на някое юридическо лице, но това не означава, че съответно патриаршията не господарства от духовна гледна точка в този имот. Собствеността е на Посолството на руската федерация спрямо представените документи. Правя само това уточнение, защото актът като констативен е създаден въз основа на представени документи. Спрямо тези документи собствеността е на Посолството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от сапьорите, обезвредили дрона край Тюленово, е разстроен от подигравките по негов адрес
Един от сапьорите, обезвредили дрона край Тюленово, е разстроен от подигравките по негов адрес
Един от двубоите от всеки кръг в НБЛ ще стартира в 13:00 ч. през новия сезон
Един от двубоите от всеки кръг в НБЛ ще стартира в 13:00 ч. през новия сезон