НОВИНИ

Нов температурен рекорд: 52,2 градуса бяха отчетени в Китай

нов температурен рекорд 522 градуса бяха отчетени китай
bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 17.07.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Температурите вчера в отдалечено градче в северозападните части на Китай надхвърлиха 52 градуса по Целзий, поставяйки нов рекорд за страната, която само преди 6 месеца се бореше с температури от минус 50 градуса, съобщават държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Температурите в градчето Санбао в префектурата Турпан в Синцзян-Уйгурски автономен район се покачиха вчера до 52,2 градуса, отбеляза днес държавният вестник "Синзцян дейли", като се очаква рекордните горещини да се задържат поне още пет дни. Високите температури счупиха предишния рекорд от 50,3 градуса, измерен през 2015 г. близо до езеро в същия район.

От април насам страните в Азия на няколко пъти биват засегнати от вълни от рекордни горещини, което породи опасения за способността им да се адаптират към бързо променящият се климат. Според експерти в областта на климата, набелязаната цел за задържане на глобалното затопляне в дългосрочен план в рамките на 1,5 градуса по Целзий изглежда все по-непостижима.

Продължителните периоди на високите температури в Китай изправят пред сериозни предизвикателства електропреносната мрежа и събирането на реколта, а опасенията за евентуално повторение на миналогодишната суша, която бе най-тежката от 60 години, продължават да нарастват, отбелязва Ройтерс.

Китай и преди се е сблъсквал с подобни температурни амплитуди през различните сезони, но разликата става все по-голяма.

На 22 януари температурите в Мохе, град в североизточната китайска провинция Хейлунцзян, паднаха до минус 53 градуса по Целзий, според местната метеорологична служба, с което бе надминато предишното най-ниско ниво в страната от минус 52,3 градуса, регистрирано през 1969 г.

Температурен рекорд: Минус 53 градуса бяха измерени в най-северния китайски град

След това централната част на Китай пострада от проливни дъждове - най-обилните за последните десетилетия, унищожили реколтата в района, известен като житницата на страната.

снимки: БТА

Тази седмица Съединените щати и Китай подновиха усилията си за борба с глобалното затопляне. Специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери разговаря с китайския си колега Се Чжънхуа в Пекин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова и Владимир Илиев си поставиха за цел Олимпиадата в Милано-Кортина
Милена Тодорова и Владимир Илиев си поставиха за цел Олимпиадата в Милано-Кортина
НСИ: Месечната инфлация се е понижила с 0,4%, годишната е 8,7%
НСИ: Месечната инфлация се е понижила с 0,4%, годишната е 8,7%