НОВИНИ

Нова донорска ситуация - младеж от Пловдив дава шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
13:05, 30.09.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
нова донорска ситуация
Слушай новината

28-годишен мъж от Пловдив изпаднал в мозъчна смърт. Близките му взели благородното решение да дадат шанс за по-добър живот на чакащи за трансплантация.

Черният дроб е трансплантиран на 46-годишен мъж от София, съобщиха от ВМА. Операцията е направена в нощта на 28 срещу 29 септември и е продължила 6 часа.

Мъжът вече е контактен, адекватен и е в добро състояние, информират от ВМА.

Очаква се по-късно здравните власти да дадат повече информация за сърдечната и бъбречните трансплантации, които са извършени след донорската ситуация.

Тя е втора за тази седмица. На 23 септември 54-годишен мъж от Стара Загора изпаднал в мозъчна смърт. Близките решили да дарят органите му за трансплантация. На 24 септември в болница "Лозенец" са извършени бъбречни трансплантации на две жени - на 63 и 44 години. Черният дроб е трансплантиран на 41-годишен мъж във ВМА.

Справка в сайта на Агенция "Медицински надзор" показва, че от началото на годината донорските ситуации са 11. Шанс за по-добър живот са получили около 30 души.

Чакащите за трансплантация у нас към днешна дата са общо 1010.

За бъбрек чакат 893, за черен дроб 41 души. 44 българи се нуждаят от сърце, 22 от бял дроб, 9 от панкреас, 1 от тънко черво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: На трите момчета не бих дал да ми разходят и кучето
Венци Стефанов: На трите момчета не бих дал да ми разходят и кучето
Температури ще достигнат 22 градуса
Температури ще достигнат 22 градуса