НОВИНИ

Новак Джокович класира Сърбия на 1/4-финал за Купа "Дейвис", победи за Италия и Великобритания

новак джокович класира сърбия финал купа дейвис победи италия великобритания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:55, 15.09.2023
Чете се за: 06:52 мин.
Спорт
Слушай новината

След като спечели Откритото първенство на САЩ, Новак Джокович се върна към победите и в отборния турнир по тенис за "Купа Дейвис". Водачът в ранглистата на АТР помогна на родината си Сърбия да победи домакина в група С Испания, повеждайки с 2:0. Така сърбите реално си гарантираха място на четвъртфинал заедно със състава на Чехия.

Само пет дни след като вдигна 24-ия трофей в Големия шлем в Ню Йорк, Джокович преодоля горещото и влажно време и успя да се възстанови от изоставане с 1:4 във втория сет. Джокович се наложи над Алехандро Давидович Фокина с 6:3, 6:4. Това беше и решаващата среща, след като преди него Ласло Джере победи Алберт Рамос-Виньолас с 6:4, 6:4 във Валенсия.

"Чувствам се на седмото небе, както виждате след всичко в света на тениса в последно време. Да играя за Сърбия, за моята страна, е нещо съвсем различно. Това е огромна отговорност и носи своето напрежение, но също така и невероятна привилегия и чест, така че наистина се радвам, че успях да допринеса с решаваща точка и класирането за Малага. Очевидно е, че испанската публика искаше техните играчи да спечелят, но за тяхно съжаление, не стана. Смятам, че се справихме добре и утре срещу Чехия ще играем отново на макс, просто за да спечелим групата", заяви Джокович след 13-ата си поредна победа в тенис-мач.

След това Джокович заяви, че е напълно отдаден да помогне на шампионите в турнира от 2010 година в стремежа им да вземат втори трофей.

"Просто всичко се случва много бързо при мене. В рамките на няколко дни трябваше да се настроя от Откритото първенство на САЩ, празниците, пътуване и ето ме тук, във Валенсия. Още в началото на сезона казах, че турнирите от Големия шлем и мачовете за моята страна са приоритети. Искам да допринеса с каквото мога. Ето ни – първата цел е постигната, защото сме при най-добрите осем. Дано продължим в правилната посока", допълни той.

В третата среща на двойки Сърбия спечели още една победа и оформи крайния резултат на 3:0. Никола Чачич и Миомир Кецманович се наложиха с 6:4, 7:6 (15:13) над Алехандро Давидович Фокина и Марсел Гранойерс.

В другата среща от този поток С вчера Чехия се наложи над Република Корея с 3:0 победи и така ще спори със сърбите за върха.

В група В на Световната дивизия Великобритания се наложи над Швейцария с 2:1 успеха, като първо Анди Мъри осигури преднина на островитяните в три сета над Леандро Рийди – 6:7 (7), 6:4, 6:4. След това швейцарската звезда Стан Вавринка изравни баланса след 7:5, 6:4 над Камерън Нори. Изходът от мача стана ясен при двойките, където Дан Еванс и Нийл Скупски си наложиха над Доминик Щикер и Вавринка с 6:3, 6:3.

Британците поведоха в групата с 2 победи от 2 мача, докато Швейцария търпи второ поражение. Франция и Австралия имат по един успех и една загуба, като утре австралийците ще срещнат Швейцария.

Идентична е ситуацията в група D, където Финландия постигна втори успех, повеждайки над Хърватия с 2:0. Емил Русувуори реши мача с победа в два сета – 7:6 (3), 6:4 над Борна Гойо. Преди него Ото Виртанен се справи с Дино Прижмич след обрат – 4:6, 6:3, 3:6. Мачът на двойки няма да реши нищо в крайния изход.

Мачът на двойки в срещата от група А Италия – Чили пък директно беше анулирана. Италианците поведоха благодарение на 22-годишния Матео Арналди от Сан Ремо. Намиращият се чак на 834-о място в световната ранглиста се справи с 2:6, 6:4, 6:3 с далеч по-опитния Кристиан Гарин, намирал се на 17-о място в света през 2021-а година. Арналди вкара 69 процента от първи сервис, като в първата част нещата изобщо не изглеждаха в тази посока. Гарин тотално доминираше, завършвайки успешно 11 възможности за точки от първо подаване. Но младокът, който дори физически не впечатлява, в крайна сметка спечели 10-и мач през 2023 година с обрат. В решителния трети сет най-напред дръпна с 4:1, след това увеличи до 5:2 и накрая взе мача с чудесен майсторски форхенд.

По идентичен сценарий Италия удвои преднината си. Лоренцо Сонего също изоставаше в първия сет, но успя да удари Николас Хари с 3:6, 7:5, 6:4. В третия сет Сонего проби за 3:1 и се опита да го направи още един път в деветия гейм, но Николас Хари спаси три мач-пойнта и запази подаването си. Но това беше малка утеха, защото при свой сервис италианецът го приключи на нула. В тази група Канада има две победи, а Италия и Чили са с по една. Швеция е без актив.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен и Байер Леверкузен поделиха точките след голово реми
Байерн Мюнхен и Байер Леверкузен поделиха точките след голово реми
Българските национали по борба научиха съперниците си на световното първенство
Българските национали по борба научиха съперниците си на световното първенство