НОВИНИ

Новите 60 електрически автобуса тръгват из Варна през юли

новите електрически автобуса тръгват варна юли
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 29.05.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Новите 60 електрически автобуса, с които се сдоби варненският "Градски транспорт" още в края на миналата година, се очаква да бъдат пуснати по варненските улици през юли. Днес започна изграждането на зарядните станции за електроавтобусите.

До две седмици двете “бързи” зарядни станции, които ще са разположени в кварталите “Владиславово” и “Бриз” трябва да бъдат готови, а до края на месец юни ще заработят и “бавните” зарядни станции, които се намират на територията на един от гаражите на "Градски транспорт" - Варна, посочи Николай Роев, представител на фирмата изпълнител. От новите автобуси 40 са тип соло, а 20 - съчленени.

С едно зареждане съчленените автобуси могат да изминат 250 км, а соло автобусите – 350 км, обясни ръководителят на проекта Младен Иванов и допълни, че батерията на един автобус се зарежда напълно за около 6 часа на бавна зарядна станция и за около 30 минути на бърза зарядна станция, като се възстановява 50% от капацитета на батерията.

Гаранционният срок за автобусите и зарядните станции е 60 месеца, а ремонтът им при нужда ще се извършва във Варна. В автобусите вече са монтирани системи за безопасност, а оборудването на билетната система ще бъде преместено от колите от стария автопарк. Срокът за пускането на електроавтобусите беше променян няколко пъти поради забавяне в някои процедури и главно заради проблем с избора на изпълнител за изграждане на зарядните станции.

Автор и снимки: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: Законите трябва да се спазват - по буква и дух
Лена Бориславова: Законите трябва да се спазват - по буква и дух
Радостин Василев е уведомил НС, че напуска ПГ на ПП-ДБ
Радостин Василев е уведомил НС, че напуска ПГ на ПП-ДБ