НОВИНИ

НС разреши двойното гражданство за депутати с промените в Конституцията

Условието е да е живял поне 18 месеца в страната

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:37, 19.12.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Заседание на Народното събрание
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Народното събрание прие двойното гражданство да е позволено за депутати. Предложението е част от промените в Конституцията, които народните представители обсъждат на второ четене.

"За създаване на дълбока институционална връзка между държавата-майка и диаспората има надграждане. Дадохме възможност българите извън страната да гласуват. Друга степен на създаване на връзка имаме в страни като Франция, Испания - асамблеи, където пряко избрани представители взимат решения. Дошъл е моментът да овластим гражданите с двойно гражданство - така политическата ни система ще получи шанс в нея да влязат хора с опит от други страни", заяви Антоанета Цонева от ПГ на ПП-ДБ.

От БСП и независимият Радостин Василев гласуваха "против".

"Говорите за българи, които живеят в чужбина и ще дойдат да ни управляват по-добре. Не се случи с последния опит", заяви Кристиан Вигенин от ПГ на "БСП за България".

"Ние не сме наясно колко българи живеят в чужбина и имат двойно гражданство. Дали с този вот няма да поставим под въпрос националния интерес на страната", попита Мая Димитрова от ПГ на БСП.

"Надявам се поне по този параграф в колегите от ГЕРБ да има морал и да гласуват "против". Българското общество има горчив опит с един човек с двойно гражданство. 18 месеца уседналост са две бременности или две ротации", посочи Радостин Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и по-топло време днес
Слънчево и по-топло време днес
Сеул приема световното първенство по футбол за бездомни хора през 2024 г.
Сеул приема световното първенство по футбол за бездомни хора през 2024 г.