НОВИНИ

Нулеви резултати от поредната среща на съвместната комисия с РСМ

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:22, 10.12.2021
Чете се за: 01:30 мин.
По света
нулеви резултати поредната среща съвместната комисия рсм
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нулеви резултати от 16-ата поредна среща на съвместната българо-македонска комисия. За това съобщи проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията, минути след приключване на работата й.

По думите му на срещата, която трябваше да изясни и постигне съгласие по общата ни история, е била поставена още една червена линия.

Южните ни съседи са оспорили общите корени на българската и македонската азбука. Разговорите са започнали под сянката на случилото се в Република Северна Македония на 8 декември, когато представители на страната заявили, че Свети Климент е създал македонската духовност, писменост и книжовност.

Проф. Димитров припомни, че още в края на 2018 г. съвместната комисия е приела препоръки към двете правителства за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, Свети Наум и Цар Самуил.

Резултатите са нулеви. Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие защитават незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно опасение, че малко трудно ще върви работата през следващата година, обясни проф. Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Витанов, БСП: Проблематично е, че сякаш се феодализират министерства
Петър Витанов, БСП: Проблематично е, че сякаш се феодализират министерства
Клоп: Джерард ще поеме Ливърпул един ден
Клоп: Джерард ще поеме Ливърпул един ден