НОВИНИ

Няма интерес към концесията на спирките на градския транспорт в София

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:46, 02.08.2020
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
интерес концесията спирките градския транспорт софия
Снимка: Архив/БГНЕС

Няма желаещи, които да поемат концесията на спирките на градския транспорт в София. Това каза зам.-кметът по транспорт в Столичната община Кристиян Кръстев.

Желаещите да участват в подобна концесия се интересуват само от натоварените места като хотел "Плиска", НДК. Това са кандидат-концесионери, които имат интерес в рекламата или дребната търговия. Тях не ги интересува останалата част от града.

Кръстев коментира, че за него е важно всички спирконавеси, според натовареността и пътникопотока в града, да са еднакви и затова е необходимо да се разработи унифициран модел за различните типове.

Той уточни, че има решение на Столичния общински съвет за започването на процедура за отдаването на спирките на концесия за срок от 15 години, но и до днес тя не е обявена. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова настоя спирките да се поддържат от общината, а не от частен оператор. В последствие възложи на новия зам.-кмет да реши кой и как да поддържа спирките.

Въпрос на принципно решение е дали да се стартира процедура, за която има решение на СОС, но към нея няма интерес или да се доработи, за да може да се направи работеща и все пак част от спирките да бъдат дадени. Трети вариант е Центъра за градска мобилност да се занимава с тях. Тук обаче опираме до маркетинг и използване на рекламните площи. Търсенето и намирането на най-добрия вариант за управление на спирките трябва да бъде в интерес на гражданите, а именно - да имаме добра надежда спиркова инфраструктура и същевременно да имаме приходи от реклама и постоянна поддръжка.

Зам.-председателя тна комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Зафир Зарков също потвърди, че няма интерес към концесията, но това той отдава на коронакризата и намаленият пътникопоток в градския транспорт, който до края на тази година не се очаква да достигне нивата на същия период от 2019 г.

Целта на тази концесия е чрез публично-частно партньорство почти изцяло да бъдат подменени всички спирконавеси. Има известни притеснения относно това какъв ще е интересът, но има решение и предполагам, че в скоро време трябва да се процедира. Ако има интерес към нея – се реализира по този начин, ако не остава във варианта, в който ние трябва да решим този въпрос със средствата на бюджета и ЦГМ.

По думите на Зарков, за да бъде привлекателна концесията тя е разделена на 4 лота, които са от центъра до крайните квартали, за да се търси баланс, но не се изключва и вариантът спирките да се поддържат общината, за което настояваше кметът Фандъкова и подчерта, че това са двата подхода и времето ще покаже по кой от тях ще се работи.

Зарков увери, че през септември общинските съветници отново ще работят по темата. Той коментира още, че ако има добри идеи, които да се заложат в процедурата, е готов да ги чуе и те да бъдат обсъдени с комисията.

През септември ще бъде гледана нова икономическа рамка на целия градски транспорт, тъй като той е на сериозна загуба, поради намаления пътникопоток и липсата на възможности водачите да продават билети.

Около 20 млн. лв. е на загуба транспортът за месеците март, април и май, посочи Зарков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишно момче се удави край Черноморец
17-годишно момче се удави край Черноморец
Министър Кралев награди призьорите в юбилейното издание на маратона Галата-Варна
Министър Кралев награди призьорите в юбилейното издание на маратона Галата-Варна