НОВИНИ

Областният управител на Бургас ще сезира прокуратурата за падналата "велоалея" до "Сарафово"

"Това е истинска небрежност към живота и здравето на хората", каза Пламен Янев

bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 01.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев ще сезира прокуратурата за падналия участък, свързващ кв. "Сарафово" с Бургас, представян на гражданите като велоалея.

"Алеята е изградена абсолютно незаконно върху държавен терен, асфалтиране на бивш технически път и полагане на осветление. Това е извършено извън всички строителни норми и на този път е било разрешено да се разхождат пешеходци и велосипедисти. Това е истинска небрежност към живота и здравето на хората и е истинско чудо, че тя се е срутила в морето в момент, в който върху нея не е имало никой. Защото щяхме да оплакваме поредните жертви", каза Пламен Янев.

Той настоява прокуратурата да извърши обстойна проверка на целия процес на незаконното строителство и дали в това незаконно строителство има участие Община Бургас и разходени ли са общински средства.

Областният управител припомни, че в последните години е практика да бъдат пускани в експлоатация обекти, които не са завършени според изискванията на закона или дори са абсолютно незаконни.

"Призовавам хората да бъдат бдителни, защото тези обекти носят риск за живота, а е налице тенденция отговорните контролни органи рядко да предприемат превантивни действия, дори информацията да е разпространена сред обществото. Държавата не бива да толерира подобна безотговорност", коментира още Пламен Янев.

От Община Бургас обясниха, че въпросният участък е технологичен път, който е изграден от държавата по времето, когато е правено укрепването на свлачището край Сарафово. Импровизирано е наричан "велоалея", защото се използва от гражданите и гостите на Бургас като такава.

Алеята започна да се руши преди повече от година. А днес вече е напълно разрушена на места. В началото на тази година са дадени два варианта за разрешаване на проблема. Единият вариант е Областната администрация да укрепи този терен, а другият е общината да поиска терена от държавата, ако иска да реализира конкретен проект.

Текст: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по волейбол за мъже до 22 г. няма да участва на европейското първенство
Националният отбор по волейбол за мъже до 22 г. няма да участва на европейското първенство
Франция стартира с победа световното първенство по хандбал за жени
Франция стартира с победа световното първенство по хандбал за жени