НОВИНИ

Обновяват видеонаблюдението във Варна за близо 7 млн. лева

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
14:01, 05.09.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Системата за видеонаблюдение във Варна ще бъде обновена. Поръчката за новата техника ще е готова до края на месеца. “Стойността на поръчката е между 6 и 7 милиона лева. Тя ще се изпълни на два или три етапа. Новата система е съвременна и с много функции”, обясни заместник-кметът на община Варна по сигурността Илия Коев.

В системата за видеонаблюдение ще има близо 2000 нови камери, като ще има възможност към тях да бъдат присъединени и камери на други институции. Очаква се видеонаблюдението да бъде възстановено на всички контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на Варна, както и на централните кръстовища.

В началото на следващата година ще се достави първата част от техниката, а няколко месеца по-късно ще пристигнат и преместваемите камери.

"Тези камери ще се поставят в близост до съдовете за смесен битов отпадък на 36 места с цел затягане на контрола върху чистотата на града. Камерите имат голяма резолюция, за да могат да се установяват нарушители. Те ще се преместват спрямо данните, които получаваме от гражданите за нерегламентирани сметища. Така ще правим по-обстоен контрол на тази дейност, защото има много недобросъвестни граждани", заяви Илия Коев.

Преди първия учебен ден започна и освежаване на пешеходните пътеки в близост до училищата във Варна.

“Кметствата по райони ще направят обход на училищата, за да се установи за нередности - липсващи знаци, пътна маркировка, несветещи лампи и опасни дървета в дворовете. Ще има и патрули на полицията, които ще се грижат за сигурността на учениците не само през първия учебен ден, а и през останалото време”, добави Коев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цанков: Ще направя постижение за България
Цанко Цанков: Ще направя постижение за България