НОВИНИ

Образователният министър: Не може да има присъствено обучение без здрави учители

учениците клас върнаха клас
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
18:46, 29.08.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Фокусът трябва да е върху учителите, защото присъствено обучение не може да има без здрави учители. Балансът между мерките, които опазват здравето на учителите и учениците и присъствието в клас, е ключов. Това заяви пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

"Важно е, че насоките за обучение в условия на пандемия почиват на доста различна философия спрямо тези от миналата година, давайки възможност за локално решение според конкретната ситуация в дадено училище и населено място", добави той.

По думите му идеята на насоките е да даде на директорите опорните точки, които да им позволят да вземат решения според конкретната ситуация.

"Не сме ги оставили сами да се давят в дълбоката вода. Не очаквам да сме стигнали до колективен имунитет не само заради учителите, той зависи и от учениците", уточни служебният министър на образованието.

Денков обясни, че ключовите въпроси, които трябва да бъдат обсъдени през следващата седмица, са носенето на маски – в кои случаи, за кои възрастови групи, въпросът за тестването и кога да се преминава към електронно обучение.

"Подкрепям решението на Медицински университет-Пловдив. То е предизвикано не само от това техните студенти да се обучават присъствено, а и от контакт между болни пациенти и студенти в университетските болници", каза още проф. Николай Денков.

Преди дни ректорът на Медицинския университет в Пловдив издаде заповед, с която всички студенти, които искат да учат присъствено, трябва да предоставят валиден сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен тест за COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Швейцария покриха ледник, за да спрат топенето му
В Швейцария покриха ледник, за да спрат топенето му
България се присъедини към съвместно изявление за Афганистан
България се присъедини към съвместно изявление за Афганистан