НОВИНИ

Общопрактикуващите лекари призовават за нови доставки на ваксината срещу ротавирус

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 18.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Слушай новината

За липсата на важна детска ваксина сигнализираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Оказва се, че дистрибуторът за доставка на Ротарикс ваксините е прекратил доставките на тази ваксина до общопрактикуващите лекари по Националната програма поради липса на договор.

Д-р Костадин Сотиров, член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари, коментира в "Денят започва", че тази ваксина се поставя за предотвратяване на ротавирус при децата от 1 до 5 години. По-тежко засегнати са по-малките и лечението им е изключително трудно.

Ваксината не е част от задължителния имунизационен календар, но е безплатна. Обхватът е около 35 - 40% при бебетата и заради имунизацията има значително намаляване на заболяването.

"Слага се до 6-месечна възраст, като може да се започне от шестата седмица. Затова се получи много неприятно, когато без предварително предупреждение доставката на тази ваксина беше спряна. За деца, при които сме започнали имунизацията, няма втора доза, за да я завършим, а не може да я заменим с другата ваксина, която има, защото двете не са взаимнозаменяеми", обясни лекарят.

Изчакването също не е вариант, защото срокът за поставяне на втората доза при някои деца вече изтича. Има и риск за здравето, тъй като при 80% от случаите ротавирусът протича тежко - децата се обезводняват, което е предизвикателство и за родителите, и за лекарите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чести спирания на тока тормозят жителите на варненската местност "Ракитника"
Чести спирания на тока тормозят жителите на варненската местност "Ракитника"
Бюджетната комисия разглежда на второ четене държавния бюджет
Бюджетната комисия разглежда на второ четене държавния бюджет