НОВИНИ

Обвиниха шефката на Басейнова дирекция - Пловдив в безстопанственост

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 25.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Аресстуваният шеф на Байсейнова дирекция Цветелина Кънева е обвинена в безстопанственост от Окръжната прокуратура в Пловдив. Кънева не е спряла незаконен сондаж, който е бил единственият водоизточник на свързвания с Ветко Арабаджиев Захарен завод. Заради това я грози затвор до 6 години.

Цветелина Кънева е с повдигнато обвинение и в ареста за 72 часа. Прокуратурата ще поиска постоянното й задържане. Днес стана ясно, че захарният завод далеч не е единственият с незаконен сондаж. Поне 40 са предприятията, които черпят нерегламентирано вода. Затова прокуратурата ще започне проверки на всички контролни органи - като екоинспекцията и напоителни системи.

През 2018-а година арестуваната вчера директорка установила наличието на незаконния сондаж в Захарния комбинат. Тогава Цветелина Кънева издала две наказателни постановления от по 2 000 лева. Но не предприела каквито и да е действия за ликвидирането на водоизточника, от който заводът е черпил незаконно по 200 литра в секунда.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Цялото производство на захарния завод в Пловдив, без да се заплаща една стотинка на държавата, е от вода от сондаж, който е незаконен и това е било дълги години.

От екоминистерството обяснили на разследващите, че по закон директорът на Басейнова дирекция е задължен да предприеме действия по премахването на сондажа. По време на разпитите служители на дирекцията заявили, че многократно са предупреждавали Кънева да започне процедура по ликвидиране, но без резултат. Така само за една година държавата е ощетена с 60 000 лева. Оказва се, че Захарният комбинат няма водомер.

Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив: Нещо, което не е било заплащано, според нас по вина на директора на басейнова дирекция.

От Захарния комбинат са категорични, че съдействат на разследващите. Предприели са стъпки за регистриране на сондата.

Петър Стойков, директор на Захарен комбинат - Пловдив: Стартирахме процедура за узаконяване основната част - да се изготви хидрогеоложки доклад. В момента сме на края на процедурата и планът ни е другата седмица да внесем документите, въпросния доклад и да инсталираме уреди. Когато получим разрешението, съответно ще се легализира и тази сонда.

Междувременно при друга акция на полицията бяха заловени дъщерята и внукът на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Те са вкарали у нас 2 кг. хероин от Турция.

Ст. комисар Йордан Рогачев - директор на ОД на МВР-Пловдив: Наркотичното вещество е намерено в дъщеря му. Имала е пригоден колан. От няколко месеца се занимават с тази дейност, вчера след минаване на граница хероина е внесен от Турция. Изчакахме ги да се приберат в Пловдив, спряхме автомобила за проверка и там установихме наличието на наркотичното вещество.

Двамата задържани ги заплашва затвор до 15 години и глоба до 15 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Все още не може да се говори за пандемия
СЗО: Все още не може да се говори за пандемия
Изследват нови трима души за коронавирус в Пловдив
Изследват нови трима души за коронавирус в Пловдив