НОВИНИ

Обявиха номинациите в категориите най-добър треньор на мъжки и женски отбор за наградите "The Best" на ФИФА

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:39, 13.12.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
обявиха номинациите категориите добър треньор мъжки женски отбор наградите best фифа
Снимка: БТА

Международната футболна федерация ФИФА обяви списъка с номинираните имена за призовете най-добър треньор при мъжете и при жените на предстоящите награди "The Best", които ще бъдат връчени в началото на следващата година в Лондон.

И в двете категории за отличието ще се борят по трима наставници, като под внимание ще бъдат взети постиженията на водените от тях отбори в периода 19 декември 2022 г. - 20 август 2023 г.

При мъжете има един ясно изразен фаворит в лицето на Хосеп Гуардиола, който през миналия сезон изведе своя Манчестър Сити до исторически първи требъл за клуба.

В спора за наградата испанският специалист ще трябва да се пребори с двама италианци - Симоне Индзаги, който класира Интер за финала в Шампионската лига, загубен именно от Сити на Гуардиола, и Лучано Спалети, който триумфира в Серия "А" начело на Наполи и донесе първа титла на "партенопеите" след повече от 30-годишно чакане.

За най-добър треньор на женски отбор мнозина считат, че наградата ще отиде при селекционера на Англия Сарина Вигман, която изведе "лъвиците" до финала на световното първенство в Австралия, загубен от Испания.

Конкуренция ще ѝ правят треньорката на Челси Ема Хейс, с която лондончанки спечелиха дубъл през сезон 2022/23, и Джонатан Хиралдес, с когото Барселона стана шампион на Испания и триумфира в Шампионската лига.

Прави впечатление отсъствието на испанеца Хорхе Вилда, който бе начело на женската формация на Испания при историческия първи триумф на "Ла Фурия" на Мондиал при дамите. Решението обаче изглежда логично на фона на скандалите в Испанската футболна федерация, които доведоха и до отстраняването на Вилда от поста му. Наскоро специалистът застана начело на националния тим на Мароко за жени.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Напускам БСП заради ръководството на партията
Весела Лечева: Напускам БСП заради ръководството на партията
Лудогорец се включи в инициативата „Подкрепа за българските капитани“
Лудогорец се включи в инициативата „Подкрепа за българските капитани“