НОВИНИ

Обявиха вторично огнище на птичи грип в добричкото село Дончево

кокошки птичи грип
Снимка: pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 09.11.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните обяви вторично огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в с. Дончево, област Добрич. Вирусът е установен след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище в птицевъдния обект.

Засегната е друга епидемиологична единица, технологично свързана с констатираното първично огнище в обекта за отглеждане на стокови кокошки носачки, находящ се в землището на с. Дончево.

В засегнатата вторично епидемиологична единица се оглеждат около 320 000 птици.

На 8 ноември 2023 г. е издадена Заповед на изпълнителния директор на Агенцията по храните за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца (грип) по птиците.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Българската агенция по безопасност на храните напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на Георги Аспарухов-Гунди (Снимки)
Откриха паметник на Георги Аспарухов-Гунди (Снимки)
Иван Гешев влиза в политиката с платформа „Граждански блок“
Иван Гешев влиза в политиката с платформа „Граждански блок“