НОВИНИ

Очакват се резултатите от пробите на двамата пациенти със съмнение за коронавирус

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
08:01, 08.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Първи положителни проби за коронавирус у нас. На извънреден брифинг късно снощи Националният оперативен щаб обяви, че пробите на мъж и жена - от Плевен и Габрово, са показали наличие на Ковид - 19. Резултатите обаче все още не са окончателни, очакват се тези от повторните проби, взети от двамата пациенти.

27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово са първите случаи със съмнение за коронавирус у нас. Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, но пробите им се оказали съмнителни, защото два пъти проявявали положителен резултат за коронавирус и един път отрицателен.

Проф. ген. Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА: Ние трябва да действаме като вече установени пациенти с коронавирус.

Резултатите им все още не са 100% сигурни. За да се потвърди дали със сигурност пациентите са заразени с вируса, повторни проби са изпратени до София, а резултатите се очакват днес. Дотогава пациентите са в изолация.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: И двамата пациенти са повече от няколко дни в отделенията на болницата и фактически ще бъдат изследвани материали на хората, които са били в контакт с тях през тези дни.

Смята се, че контактните лица и на двамата не са повече от 30 души. Жената живее сама, а мъжът е семеен. Неговите близки вече са изолирани.

Въпросът, на който Националният щаб търси отговор е откъде е тръгнала заразата.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Действително профилът и на двамата, излезли положителни, не отговаря съвсем на очаквания профил на хора, които трябва да са положителни за този вирус, поради това, че те не са пътували до рискови страни.

Извънредни мерки засега не се налагат. Разчита се на личната хигиена на всеки, като от щаба напомнят, че няма нужда от паника.

Проф. ген. Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА: Да не се запасяват нито с храна, нито с каквото и да било, защото това няма да им помогне. Ще им помогне това да си мият ръцете редовно, поне 20 пъти на ден, но не в 1 час 20 пъти и с това да решат проблема. Да използват дезинфектанти.

Препоръчва се да се избягват масови събирания и близкия контакт с хора, така както се прави при опасността от всеки друг вирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под карантина са всички лица, контактували с мъжа от Плевен със съмнение за коронавирус
Под карантина са всички лица, контактували с мъжа от Плевен със съмнение за коронавирус
Двама души са обгазени след пожар в апартамент в Ямбол
Двама души са обгазени след пожар в апартамент в Ямбол