НОВИНИ

Официално: Формула 1 ще има 17 старта, Турция се завръща в календара

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:41, 25.08.2020
Чете се за: 01:47 мин.
Други спортове
официално формула старта турция завръща календара

"Истанбул Парк" ще направи своето завръщане в календара след 9-годишно отсъствие през ноември, а сезонът ще приключи с две надпревари в Бахрейн и една в Абу Даби.

Днес официално бе обявен окончателният календар за сезон 2020 във Формула 1, съдържащ 17 състезания. По този начин бе изпълнена и първоначалната идея на Формула 1, календарът да съдържа измежду 15 и 18 старта.

Новите промени в графика включват добавянето на надпревари в Турция, Бахрейн и Абу Даби като на пистата "Сахир" ще се проведат два поредни кръга като се очаква те да бъдат на различни конфигурации на пустинното трасе.

Тези промени означават, че за първи път от 2011 година насам керванът ще посети Турция. Надпреварата на "Истанбул Парк" ще се проведе в уикенда 13-15 ноември и ще бъде 14-я кръг от тазгодишният шампионат.

Формула 1 дебютира в южната ни съседка през 2005 година, а самото трасе веднага се превърна в едно от любимите на всички пилоти. Безспорно, най-интересното място на дългата 5.3 км. писта, е високоскоростния завой номер 8, който подлага на голяма изпитание всички автомобили.

След надпреварата в съседна Турция, пилотите ще се отправят още по на изток за две състезания в Бахрейн на пистата "Сахир". Трасето е неизменна част от календара на Формула 1 от дебюта си през 2004-та година, а няколкото му възможни конфигурации, ще предоставят възможност за две различни надпревари.

Те ще се проведат съответно в уикендите 27-29 ноември и 4-6 декември.

Големият финал на сезон 2020 по традиция ще бъде на "Яс Марина" в Абу Даби. Столицата на ОАЕ вече се превърна в добре позната дестинация за всички фенове на спорта като през миналата година бе отбелязана и десетата годишнина от началото на надпреварата.

Анонсирането на тези четири състезания бе свързано и с потвърждаването на новината, че Гран При на Китай няма да се състои през тази година, въпреки желанието на организаторите.

Ето и какво се казва в официалното съобщение на Формула 1:

"Потвърждаваме, че Турция, Бахрейн и Абу Даби ще бъдат част от календара като искаме да благодарим на всички промоутъри и организатори, които направиха този сезон с 17 състезания възможен"

"За жалост няма да се състезаваме в Китай през тази година като искаме да благодарим на нашите партньори от Juss Sport за тяхната подкрепа и ангажираност в последните месеци и с нетърпение очакваме да се завърнем в Шанхай догодина".

"Можем да потвърдим, че състезанията през 2020 година ще бъдат отворени за ограничен брой хора като в момента работим с всеки един промоутър по финализиране на детайлите."

"Колкото и да искаме хората да се върнат възможно най-скоро, наш приоритет остава безопасността на цялата общност на Формула 1, която включва и всички фенове, които наблюдават състезанията на живо."

Директорът на Формула 1, Чейс Кери също излезе с официално изявление след публикуването на окончателния календар.

"Тази година постави Формула 1 и целият свят пред невиждано изпитание и за това искаме да отдадем заслуженото на всеки един от Формула 1, ФИА, отборите и нашите партньори, които направиха това възможно."

"Макар че всички сме разочаровани, че нямаме възможността да се върнем към всички от планираните надпревари, ние сме убедени, че сезонът започна добре и ще продължи да доставя вълнуващи моменти и нови състезания на нашите фенове".

Следващият старт от този нетрадиционен сезон на Формула 1 е тази неделя, 30 август, на пистата Спа-Франкрошамп в Белгия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция продължава да строи ограда срещу мигрантите от Турция
Гърция продължава да строи ограда срещу мигрантите от Турция
Доминик Янков с COVID-19 ден преди мача с Мидтиланд
Доминик Янков с COVID-19 ден преди мача с Мидтиланд