НОВИНИ

Огнище на менингит в детска градина в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:59, 01.12.2021
5540
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
отпусна средства нова детска градина браниполе канализация устина
Слушай новината

От днес се преустановява присъственото обучение в детска градина №37 "Вълшебство" в столичния квартал "Павлово" по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит.

На 29 ноември от Столичната РЗИ бяха взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете.

Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Днес по инициатива на кмета на София Фандъкова беше организирана онлайн среща на родителите от първата изследвана група с проф. Тодор Кантарджиев, на която те получиха допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат.

При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има готовност да организира и допълнителни срещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев: Ще подкрепим РСМ в подготовката на трудово законодателство
Гълъб Донев: Ще подкрепим РСМ в подготовката на трудово законодателство
Шефът на футбола в Беларус и съпругата му са били депортирани от Чехия
Шефът на футбола в Беларус и съпругата му са били депортирани от Чехия