НОВИНИ

Ограничения на TikTok у нас засега не се предвиждат

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:45, 28.02.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Регулации и ограничения, свързани с TikTok, у нас засега не се предвиждат, но потребителите вече отчитат политическа пропаганда в съдържанието на социалната мрежа.

TikTok е една от най-пристрастяващите и бързо развиващите се медии в света, смята бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев. Самият той също има приложението, но според него социалната мрежа се използва и като политически инструмент от Китай.

"Определено обаче изкуственият интелект, който се използва в TikTok, е на по-високо ниво, отколкото в другите медии. Китай определено набляга на все повече пропагандни материали, които да бъдат вмъквани в общия стрийм и да попаднат в милиардна публика. В един момент това може да се окаже един силен инструмент за въздействие на огромна част от населението много бързо", казва Керемедчиев.

Белият дом даде срок на федералните агенции да гарантират, че не употребяват TikTok

Експертът по външна политика обаче не смята, че регулациите, предприети от Запада, са ефективни.

"TikTok наистина излиза извън контрол в момента, но с такъв регулаторен механизъм няма да бъде овладян. Защото какво означава да забраниш ползването на TikTok в служебно време, а какво става, когато този евродепутат, сенатор, конгресмен или депутат в Канада се приберат вкъщи", казва Керемедчиев.

Канада забранява TikTok на правителствени телефони и други устройства

Популярният влогър Цвети Стратиева - Флора, която има стотици клипчета в тази мрежа, вижда и че все по-често приложението се ползва за политическа пропаганда, а личните данни на всеки потребител са на показ.

"TikTok няма как да не е опасна, ти подписваш много дълги договори, с което се съгласяваш те да използват личните ти данни. Що се отнася до опасенията, че TikTok работи и когато приложението не е отворено и получава достъп до лични данни, в този смисъл има база за притеснения", казва Флора.

Че лична информация може да попадне в чужди ръце, притеснения няма и Милен Керемдчиев, а едно от видеата му в TikTok вече има над милион и половина гледания.

Репортер: Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест клуба от Първа лига дължат 14,5 млн. лева на НАП
Шест клуба от Първа лига дължат 14,5 млн. лева на НАП
В Лудогорец са въодушевени от идването на Тодор Неделев
В Лудогорец са въодушевени от идването на Тодор Неделев