САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Океаните се задъхват, губят скоростно кислорода си

от БНТ , Източник: БГНЕС
17:50, 25.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света
океаните задъхват губят скоростно кислорода
Снимка: БГНЕС

Нивата на кислород в световните океани са намалели с приблизително 2% от 1960 г. до 2010 г.

Спадът се дължи до голяма степен на климатичните промени, въпреки че към този проблем се добавят и други човешки дейности, като оттичането на отпадъци.

Повишаването на температурата на водата в световните океани с около 6 градуса по Целзий - което според някои учени може да се случи през 2100 г. - може да спре производството на кислород от фитопланктона, като наруши процеса на фотосинтеза.

Около 2/3 от общия атмосферен кислород на планетата се произвежда от океанския фитопланктон. Прекратяването на тази дейност ще доведе до изчерпване на атмосферния кислород в световен мащаб, което ще доведе до масово измиране на хора и други същества.

"Световните океани се задъхват", твърди доклад, публикуван на годишните глобални преговори за климата в Мадрид.

Докладът представлява обединените усилия на 67 учени от 17 държави и бе публикуван от Международния съюз за опазване на природата. Той установява, че нивата на кислород в световните океани са намалели с приблизително 2% между 1960 и 2010 г.

Спадът, наречен дезоксигенация, се дължи до голяма степен на изменението на климата, въпреки че други човешки дейности също допринасят за проблема. Един пример е така нареченото оттичане на различни продукти, когато прекалено много вещества от торове, използвани в стопанствата и тревните площи, се оттичат във водни пътища.

Водата задържа по-малко кислород по обем, отколкото въздуха. И с увеличаване на температурите на океана, по-топлата вода не може да побере толкова газ, включително кислород, колкото по-хладната вода. Затоплящите се температури влияят също върху способността на океанската вода за смесване, така че кислородът, погълнат от горния слой, не попада в дълбокия океан. А наличният кислород се изразходва по-бързо, защото морският живот използва повече кислород, когато температурите са по-топли.

"Спадът може да не изглежда значителен, защото ние сякаш сме заобиколени от много кислород и не смятаме, че малките загуби на кислород ни влияят", казва Дан Лафоли, главен съветник по световната морска и полярна програма на Съюза за опазване на океаните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.
26-годишна преби пенсионер, сви му спестяванията – 5000 лв.