НОВИНИ

Около 8% от родителите на деца до 4 години не са им поставили всички задължителни ваксини

ваксинират задължително децата варна хепатит
bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 23.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Около 8% от родителите на деца до 4-годишна възраст у нас не са им поставили всички задължителни ваксини. Това показва проучване на УНИЦЕФ и министерството на здравеопазването, проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс". Данните стават ясни в европейската седмица на имунизацията.

Проучването е направено сред 1002 родители и сред 350 общопрактикуващи лекари. В проучването родителите попадат в четири категории, като над 60% от анкетираните са съгласни децата им да имат всички необходими ваксини. Към тази група са и други 3,8%, които смятат, че в имунизационния календар трябва да се добавят и други ваксини.

Около 8% не искат да има задължителна ваксинация. При този процент причините са различни. На първо място обаче у родителите остава притеснението за реакциите, които могат да се получат след ваксинация. Над 99% от общопрактикуващите лекари препоръчват да бъдат поставени задължителните ваксини от имунизационнния календар, тъй като те са важни за колективния имунитет.

Повече информация по темата с ваксините може да промени нагласите на родителите, посочват от УНИЦЕФ. Половината анкетирани родители на деца до 4-годишна възраст търсят информация за всяка от ваксините, като голяма част от тях настояват за сайт, в който могат да получат повече информация на едно място. В момента имунизационното покритие на задължителните ваксини в България е над 85%, но е под препоръчителните 95% за максимално покритие според Световната здравна организация.

Ключова роля за постигане на колективния имунитет имат здравните медиатори. През 2024 година в над 150 общини у нас работят 332 здравни медиатори. Те обаче срещат трудности с ваксинопрофилактиката.

Местните протестантски църкви и пасторите са ключови за формирането на мнения за ваксините в ромските общности. Там основната работа около имунизационния календар е изцяло на здравните медиатори,тъй като именно те поднасят информацията на разбираем език. Според статистиките при всички общности страховете на родителите са свързани с безопасността на ваксините и това е една от основните причини да не си ваксинират децата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разделение в ляво: Три различни формации ще се борят за гласове на вота 2 в 1 (ОБЗОР)
Разделение в ляво: Три различни формации ще се борят за гласове на вота 2 в 1 (ОБЗОР)
Еманюел Макрон: Мога да ви потвърдя, че водите на Сена са чисти
Еманюел Макрон: Мога да ви потвърдя, че водите на Сена са чисти