НОВИНИ

Окончателно: Няма да накажат Яник Синер за допинга

Италианецът няма да бъде признат за виновен в нарушаване на антидопинговите правила

Яник Синер
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:00, 10.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната антидопингова агенция (УАДА) потвърди, че няма да подава жалба срещу решението на Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) да не дисквалифицира световния номер 1 в мъжкия тенис Яник Синер, съобщава вестник "Кориере дела Сера", цитирайки Спортният арбитражен съд (КАС).

Както и е известно, италианецът даде два положителни допинг теста по време на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс (САЩ) през месец март. Синер избегна дисквалификация, но в същото време беше лишен от точки за ранкинлистата и паричната награда, спечелени в тази надпревара.

Отказът на УАДА да обжалва означава, че италианецът няма да бъде признат за виновен в нарушаване на антидопинговите правила.

23-годишният Синeр е начело в англистата на Асоциацията на професионалистите по тенис (АТП) от юни. Италианецът има 16 титли от турнири под егидата на организацията.

В неделя италианецът стана шампион на Откритото първенство на САЩ по тенис, а през януари триумфира и на Откритото първенство на Австралия. През 2023-а с тима на Италия той спечели и Купа "Дейвис".

Италианецът даде положителна проба за забранено вещество по-рано тази година. Откритата субстанция е в минимални количества и Синер твърди, че тя е навлязло в тялото му по невнимание. Защитата му беше подкрепена от подробни научни доказателства, които убедиха трибунала в неговата невинност.

Решението на трибунала, обявено миналия месец, заключаваше, че Яник Синер няма вина и му беше позволено да продължи да се състезава, докато делото тече.

Италианецът трябва да участва на турнир в Пекин (Китай), който ще започне на 23 септември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община дава 2 млн. лева за почистване на над 200 части на речни корита
Столичната община дава 2 млн. лева за почистване на над 200 части на речни корита