САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Окончателно: С матурата ще се кандидатства "Право" в СУ

от БНТ
12:45, 27.05.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Животът
окончателно матурата кандидатства право
Снимка: Архив, БГНЕС

Правителството отмени приетата през 2017 г. Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", съобщиха от правителствената пресслужба.

Необходимостта от отмяна е вследствие на решение на Комисията за защита от дискриминация, в което се посочва, че възможността за обучение в специалност "Право", само в редовна форма на обучение, създава неравно третиране по признаци "увреждане" и "лично положение" спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд.

До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието, ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени с цел свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища.

С изменението се дава възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България.

В настъпилата извънредна обстановка, според своите възможности, може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити по български език и по история.

Предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността "Право" без полагане на присъствени приемни изпити, допълват от правителствената пресслужба.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затвор за германска медсестра, тровила колеги с... бисквитки!
Затвор за германска медсестра, тровила колеги с... бисквитки!
На плажа – по спасител на пост. БЧК се възпротиви
На плажа – по спасител на пост. БЧК се възпротиви