НОВИНИ

Омбудсманът призова държавата да финансира и топлоизолацията на парното при санирането на сгради

омбудсманът откри грешно начислено ддс изравнителните сметки парно софия
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 31.10.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева предлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България да се финансират мерки за топлоизолация на тръбите от сградните инсталации за отопление.

Омбудсманът изпрати подробно становище до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, в което отбелязва редица пропуски и несъвършенства в качения за обществено обсъждане проект за саниране на жилища, с краен срок 30 октомври 2022 г.

Като се позовава на Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради до 2050 г., омбудсманът пита защо в т. 8 "Допустими дейности" от Условията за кандидатстване в Проекта са изключени като мерки по сградните инсталации "Топлинно изолиране на тръби“.

Общественият защитник посочва, че като допустима дейност е целесъобразно да се предвиди и монтиране на допълнителен контролен топломер след подгревателя за отопление в абонатната станция на сгради – етажна собственост, с централно топлоснабдяване, който служи за отчитане на енергията за отопление като част от общата енергия през отоплителния период.

Цялото становище на омбудсмана можете да видите ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Георгиев попадна в групата на Барселона за гостуването в Пилзен
Мартин Георгиев попадна в групата на Барселона за гостуването в Пилзен
Бекъм ще конкурира Барселона за подписа на Меси
Бекъм ще конкурира Барселона за подписа на Меси