НОВИНИ

Онс Жабер триумфира в Чарлстън

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:49, 10.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
онс жабур триумфира чарлстън
Снимка: БТА
Слушай новината

Световната №5 в женския тенис Онс Жабер завоюва своята първата титла през 2023-а година, след като надигра в два сета Белинда Бенчич на финала на турнира на зелен клей от сериите WTA 500 в Чарлстън, САЩ.

Жабер се наложи със 7:6(6), 6:4, за да запише общо четвъртия си успех срещу Бенчич, взимайки реванш за поражението от нея на финала на същия този турнир преди точно една година. Онс има и още едно поражение в спор за трофея в Чарлстън, като то е от австралийката Астра Шарма през 2021-ва година.

Мачът започна трудно за представителката на Тунис, която допусна да бъде пробита още в откриващия гейм и в хода на почти целия първи сет бе догонваща в резултата. При 5:4 в своя полза Бенчич дори сервираше за първата част, но се пропука в решителния момент и Жабер стигна до 5:5. В 12-ия гейм швейцарката отново беше изправена до стената, след като ѝ се наложи да отразява цели пет сетбола, но се справи и съумя да стигне до тайбрек. В дългия гейм обрати отново не липсваха, като Бенчич получи две възможности да затвори сета при 6-4 точки, но Онс Жабер отговори с четири поредни спечелени разигравания, с което измъкна и първата част.

Вторият сет пък започна с фестивал на пробивите, като зрителите видяха общо пет в първите шест гейм. В крайна сметка обаче три от тях бяха на сметката на Жабур, което ѝ осигури важно предимство и при 5:4 тунизийката имаше възможност да сервира за титлата. Бенчич затрудни максимално световната №5, стигайки до общо три възможности за връщане на брейка, но Онс Жабер запази хладнокръвие и отрази всички шансове пред нейната съперничка, за да стигне до крайния успех, реализирайки втория си мачбол.

За тунизийката това е общо четвърта титла в нейната кариера, която ще ѝ помогне да се изкачи с една позиция в световната ранглиста и от новата седмица тя ще бъде под №4.

Белинда Бенчич пък засега остава с осем трофея в своята кариера, като два от тях швейцарката завоюва в началото на тази година в Аделаида, Австралия и Абу Даби, ОАЕ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талибаните нападнаха скривалище на "Ислямска държава"
Талибаните нападнаха скривалище на "Ислямска държава"
Официално: Първото заседание на новия парламент ще бъде в сряда
Официално: Първото заседание на новия парламент ще бъде в сряда