НОВИНИ

ООН: COVID ограниченията подобряват качеството на въздуха

оон covid ограниченията подобряват качеството въздуха
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:57, 03.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Пандемичните блокировки и ограниченията за пътуване са довели до драматични, но краткотрайни подобрения в качеството на въздуха и спад в замърсяването. Това съобщиха от ООН, като предупредиха, че промяната не може да замести дългосрочните действия.

Нов доклад на Световната метеорологична организация на ООН установи, че ограниченията заради COVID-19 миналата година временно са подобрили качеството на въздуха на редица места, особено в градските райони.

Но те също стимулират увеличаването на някои замърсители, които са опасни за здравето и имат неясно въздействие върху изменението на климата.

„COVID-19 се оказа непланиран експеримент за качество на въздуха. Това доведе до временни локализирани подобрения. Но пандемията не е заместител на постоянните и системни действия за справяне с основните двигатели както на замърсяването, така и на изменението на климата и така да защити здравето както на хората, така и на планетата“, заяви шефът на Световната метеорологична организация на ООН Петери Талас.

Замърсяването на въздуха, особено с малки частици, сериозно засяга човешкото здраве и е свързано с милиони смъртни случаи всяка година.

Докладът на Световната метеорологична организация на ООН се основава на проучвания за това как ключовите замърсители на въздуха се държат в и около десетки градове по света. Анализът показва намаление с до 40% при малки концентрации на частици по време на пълно блокиране в сравнение със същите периоди през 2015 - 2019 г. Това обикновено означава подобрено качество на въздуха, въпреки че качеството се влошава отново, когато емисиите се увеличават след блокирането.

Но докладът предполага, че ситуацията е по-комплексна.

Дори когато емисиите, причинени от човека, са спаднали, екстремните метеорологични условия, подхранвани от изменението на повлияли на качеството на въздуха“, казват от организацията.

Световната метеорологична организация на ООН отбеляза също, че тъй като емисиите, причинени от човека, са спаднали на много места, е имало увеличение на нивата на озон, който в стратосферата осигурява важна защита от причиняващите рак ултравиолетови лъчи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров: Трябва да останем здраво стъпили на земята
Ясен Петров: Трябва да останем здраво стъпили на земята
България излиза за победа срещу Черна гора на старта на ЕвроВолей 2021
България излиза за победа срещу Черна гора на старта на ЕвроВолей 2021