НОВИНИ

"Опера в летния театър" започна във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 17.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна започна 14-ото издание на "Опера в летния театър". До края на август сцената ще превземат "Аида", "Дон Паскуале", световната премиера на "Калас и Онасис" и мюзикълът "Бодигард".

Първата вечер започна с почит към Джузепе Веди. 210-ата годишнина от рождението му беше отбелязана с оперната гала Туто Верди.

"Имаме прекрасен диригент, който със своята харизма обединява оркестър и солисти - Якоп Сипари. Той е наш постоянен гост-диригент, имаме гост-солисти, които са със световна кариера", казва Сребрина Соколова, режисьор в Държавна опера Варна.

"Опера в летния театър" ще предложи на своите зрители премиери на "Калас и Онасис", "Аида", "Дон Паскуале" и "Бодигард", където ще видим големия Орлин Горанов.

"Имаме опера, мюзикъл, балет, концерти. За всички вкусове бих казала за малки, за големи. Сериозен връх е постановката на операта "Аида" по режисура и сценография на Франко Дзефирели", разказва Сребрина Соколова, режисьор в Държавна опера Варна.

Във Варна за първи път ще бъде показана операта "Хитрата лисичка", поставена от световноизвестната режисьорка Вера Немирова.

"Тя не е детска опера, а е опера за цялото семейство. Нейната тънка житейска философия разказва съдбата на животни, но и на хора. Или през призмата на животните научаваме много повече за нашата човешка природа. Тя е с екологично послание, защото разкрива нашето отношение към природата", казва Вера Немирова, постоянен гост-режисьор в Държавна опера Варна.

Спектаклите започват в 21.00 часа на сцената на Летния театър във Варна. Те ще продължат до края на август.

Автор: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
85 л/кв.м дъжд в София, 139 л/кв.м на връх Мургаш - кога ще спрат валежите
85 л/кв.м дъжд в София, 139 л/кв.м на връх Мургаш - кога ще спрат валежите
Посланикът на Република България в Унгария Христо Полендаков приветства националния отбор по кикбокс
Посланикът на Република България в Унгария Христо Полендаков приветства националния отбор по кикбокс