НОВИНИ

Оперният спектакъл "Тоска" на Софийската опера и балет гостува в Анкара и Истанбул

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:29, 07.11.2023
Чете се за: 01:55 мин.
Балкани
оперният спектакъл тоска софийската опера балет гостува анкара истанбул
Слушай новината

"Културата и образованието – мост между България и Турция" бе мотото на среща в Анкара организирана от БТА преди поставянето на оперния гала-спектакъл "Тоска" на Софийската опера и балет в Анкара и Истанбул с режисьор акад. Пламен Карталов.

Турнето е под надслов "България поздравява Турция: честита 100-годишнина на Републиката!" и е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева и Емине Ердоган.

Идеята за турнето е на посланика ни в Турция, а приходите от спектаклите ще бъдат дарени в помощ на районите в Югоизточна Турция, засегнати от унищожителните земетресения през февруари.

Изборът на произведението е свързан с Кемал Ататюрк, който в периода си на военен аташе в София е бил редовен зрител на Българското оперно дружество, а "Тоска" е била сред любимите му опери.

"Преди 100 г. Ататюрк беше казал: Турция и България трябва да бъдат приятели. Това, че всички са заедно тук на това гала-оперно турне, показва, че този завет, тази аксиома е била валидна преди 100 г., продължава да бъде валидна и днес и се надявам, и съм убеден, че ще бъде валидна и за в бъдеще", каза Ангел Чолаков - посланик на България в Турция.

снимка: БТА

"Когато разменяме стока срещу пари, стоката остава само у единия. А когато споделяме изкуство като това на Софийската опера, и двете страни притежават това изкуство", каза Кирил Вълчев - генерален директор на БТА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд спечели домакинството си на Нюкасъл и ожесточи интригата в група "F"
Борусия Дортмунд спечели домакинството си на Нюкасъл и ожесточи интригата в група "F"
Александър Лазаров: Знам, че скоро няма да спре да ме боли, но няма да се отказвам
Александър Лазаров: Знам, че скоро няма да спре да ме боли, но няма да се отказвам