Опозиционерка от Беларус е задържана на границата с Украйна

от БНТ , Източник: БГНЕС
10:26, 08.09.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
опозиционерка беларус задържана границата украйна
Снимка: БГНЕС

Мария Колесникова, член на Беларуския координационен съвет на опозицията, е задържана на границата с Украйна, докато продължава издирването на още двама представители на съвета, съобщи белоруска държавна медия.

Беларуският държавен граничен комитет потвърди пред Sputnik, че Колесникова, Иван Кравцов и Антон Родненков от координационния съвет са преминали граничен контрол на границата с Украйна.

Според Агенцията за телевизионни новини Родненков и Кравцов са успели да преминат в Украйна, докато Колесникова не е успяла да напусне страната и е задържана на границата. Агенцията също така съобщи, че "бетълците" за малко не прегазали с колата си служител на граничните служби.
Максим Знак, член на президиума на координационния съвет, заяви пред Sputnik, че Колесникова няма намерение да напуска Беларус.

"Тя със сигурност не е имала планове [да напусне] ... Нямам официална информация за местонахождението й", каза Знак и добави, че никога не е чувал, че за Колесникова е имало някакви ограничения за пътуване.

Политикът призна, че е изненадан от новината за напускането на Колесникова и нейните съмишленици.

"Защо Украйна? ... Действията ми се струват непоследователни. Ако са преминали граничните и митническите проверки, как биха могли да са избягали, а след това да бъдат задържани от беларуски гранични служители? Не разбирам процедурата", каза Знак.

Координационният съвет все още не е успял да се свърже с Родненков и Кравцов, тъй като мобилните им телефони са изключени от понеделник, добави Знак, като изрази надежда, че те наистина са в Украйна. Знак също обеща, че съветът ще предостави коментари веднага след разговор с тях.

Опозиционният съвет съобщи в понеделник, че се провеждат издирвания за Колесникова, Кравцов и Родненков, които изчезнаха от публичното пространство.

Знак каза, че Колесникова е била отвлечена от неизвестни в центъра на Минск, но беларуското вътрешно министерство, Държавният граничен комитет и полицията в Минск казаха на Sputnik, че нямат информация за задържанията на опозиционните политици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джокович призова феновете си да не се нахвърлят върху пострадалия лайнсмен
Джокович призова феновете си да не се нахвърлят върху пострадалия лайнсмен
Трансферен удар: Евертън привлече Хамес Родригес!
Трансферен удар: Евертън привлече Хамес Родригес!