НОВИНИ

Орисията Македония

Весела Смилец
от Весела Смилец
16:20, 09.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
орисията македония
Слушай новината

Търси ли се обяснение за орисия? А търси ли се прошка за орисия?

Два въпроса, които на пръв поглед емоционални, са важни за историята на Балканите и отношенията между държавите, в каквито и очертания да са съществували. А усещането за тежка съдбовност, особено около Македония, го има и днес.

Срещнах двама мъже от две поколения с нелека съдба заради българския си корен.

Онова, което успяхме да облечем в картинен разказ, е във филма "Орисията Македония".

Извън него остана въпросът за прошката, който в крайна сметка е и въпросът за българското "да" за Република Северна Македония и нейния интеграционен път в рамките на еврообщността. За прошката, която трябва да е взаимна - с почтен прочит на историята, заради паметта на дедите ни.

"Аз не знам дали е необходимо да прощавам. Да простя, значи да намеря за вярно, че подбудите, които са ги подтикнали да извършат това, са били добронамерени и правилни. Което от моя гледна точка не би трябвало да може да се приеме", каза пред нашата камера Михаил Развигоров от София, чийто корени са от Щип.

"На по-голямата част съм простил, но не на всички. Има едни отвратителни хора, много коварни, които ми направиха много бели. Аз ги знам, следващата книга ще я посветя на тези хора", е категоричен Владо Тренески от Охрид, който днес живее в София.

Във филма са включени снимки и илюстрации от албума-алманах "Македония", изд. 1931 г. - фотодокументален труд, библиографска рядкост, за историческата съдба на Македония като географски обхват и етнически състав. Изданието е било инкриминирано в периода след 1944 г.

Къде бяхме с нашите герои и как снимахме - гледайте "Орисията Македония" от рубриката "В кадър" в YouTube канала на БНТ1.

Автор: Весела Смилец

Оператор: Анна Андреева

Режисьор: Миглена Атанасова

Монтаж: Цветослав Юруков

Снимки: Ивайло Витанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на столичния район "Красно село“
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на столичния район "Красно село“
Сакари детронира Швьонтек за първи полуфинал в Големия шлем
Сакари детронира Швьонтек за първи полуфинал в Големия шлем