НОВИНИ

Осъдиха шестима италианци, французойка и испанка за безредиците в Барселона

десетки ранени протести подкрепа рапър барселона
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:25, 03.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Испански съдия изпрати в затвора осем от арестуваните заради безредиците в Барселона, от които шестима са италианци (петима мъже и една жена), една французойка и една испанка.

След демонстрация в каталунската столица за освобождаването на рапъра Пабло Хасел демонстрантите подпалиха автомобил на общинска полиция с агент вътре, който успя да излезе без сериозни наранявания.

Поради тази причина съдията ги разследва за предполагаеми престъпления като опит за убийство, нападение срещу представители на властта и принадлежност към престъпна група, в допълнение към престъпленията за вреди, публични безредици и незаконни демонстрации.

Според каталунската полиция, задържаните са част от група с анархистка идеология, която е действала "организирано" и с "много висока степен на насилие", увреждайки банки, магазини или градско имущество и която е ръководила най-сериозните актове на вандализъм в каталунската столица.

Докато някои вандалстват, останалите са ги защитавали и им осигурявали прикритие и маршрут за бягство, за да избегнат ареста, според полицейски източници.

След арестите агентите са претърсили две окупирани индустриални сгради, разположени в два града в провинция Барселона, в присъствието на арестуваните, за да събират доказателства и индикации, които ги свързват с предполагаемата им криминална траектория.

В Барселона от 2 седмици се провеждат демонстрации с искане за свободата на рапъра Пабло Хасел, осъден на затвор за престъпления за пропагандиране на насилие и обиди.

Над 140 души са арестувани в няколко поредни нощи на безредици в Каталуния от 16 февруари, когато певецът беше арестуван и затворен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище блокира пътя Югово - Лъки
Свлачище блокира пътя Югово - Лъки
Почина Клара Маринова
Почина Клара Маринова