НОВИНИ

Осъдиха Венци Стефанов за расизъм

осъдиха венци стефанов расизъм
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:49, 13.07.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов бе осъден и глобен по обвинение за расова дискриминация от Комисията за защита от дискриминацията.

Той използвал обидни епитети и фрази по време на пресконференция, проведена в Пресклуб "България" на 25 юни, 2020 г. по повод трансфера на Филип Кръстев в белгийския Ломел.

Стефанов е осъден за расова дискриминация на принципите „раса“, „сексуална ориентация“ и „лично положение“. Президентът на „белите“ е и глобен с 500 лв, като има право да обжалва решението на КЗД в 14-дневен срок.

„Установява, че с използваните изрази "ние взимаме на кило такива от джунглите там по Амазонка, по насам-натам"; "защото той казал бел п******т, а на нашите са му викали черен п******т"; "Гледай сега, никога черен нема да храни бел, момчета!", в изявлението си, направено по време на пресконференция, проведена в Пресклуб "България" на 25.06.2020 г. по повод трансфер на млад български футболист в отбор от чужбина, заснета и предадена на няколко електронни медии, е осъществил забранена от закона пряка дискриминация на основата на защитения признак "раса", "сексуална ориентация" и "лично положение" по смисъла на чл. 4, ал. 2, с което е нарушена забраната на по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация", се казва в решението на Комисията.

На президента на Славия е дадено задължително предписание да се въздържа от изявления, представляващи дискриминация на основата на защитения признак "раса".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия с петима футболисти в "Идеалния отбор" на Евро 2020
Италия с петима футболисти в "Идеалния отбор" на Евро 2020
Най-бързата птица в света гостува в Бургас
Най-бързата птица в света гостува в Бургас