НОВИНИ

Още около 650 000 души у нас са в обсега на разширена система за оповестяване

около 650 000 души нас обсега разширена система оповестяване
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 28.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Още около 650 000 души са в обсега на разширена система за оповестяване у нас. Надграждането на вече съществуващата струва близо 48,5 млн. лв. Това заяви на пресконференция директорът на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР Георги Борисов.

Изграждането на системата обхваща близо 106 общини. Сред тях са Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора и обектите с висок рисков потенциал по отношение на критична инфраструктура.акустични

Подготвени за изграждане са системи във Видин, Перник, Ямбол.

С изпълнението на дейностите по проекта се осигурява навременно предупреждение и оповестяване на хора на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие.

Системата излъчва указания за необходимите мерки и последващи действия, чрез акустични сигнали и гласова информация на живо.

Проектът е част от приоритетна ос "Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища" на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.".

По проекта е модернизирана и системата за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система.

Чрез последната модернизация на системата са обхванати още 9,6 на сто от населението у нас. Работи се и по посока подобряване на превенцията при природни бедствия, смекчаване последствията чрез ранна намеса с адекватни мерки, изграждане на култура за защита на населението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на ПСЖ нападнаха привърженици на Нюкасъл в Париж
Фенове на ПСЖ нападнаха привърженици на Нюкасъл в Париж
Латвиец ще ръководи двубоя между Спартак Търнава и Лудогорец в Словакия от Лигата на конференциите
Латвиец ще ръководи двубоя между Спартак Търнава и Лудогорец в Словакия от Лигата на конференциите