НОВИНИ

Осиновените ще получават по-лесно информация за произхода си

Депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева посвети промените на майка си

bnt avatar logo
от БНТ новини
11:46, 13.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
депутатите приеха промени семейния кодекс свързани правилата осиновяване
Слушай новината

Депутатите приеха промени в Семейния кодекс, които улесняват значително достъпа на осиновени лица до информация за биологичните им родители. Поправките ще важат само за случаите след влизане в сила на законопроекта.

С измененията отпада изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда вече ще могат да се обърнат наследниците и съпругът/ съответно съпругата на осиновения.

Предвижда се да бъде изградена Национална информационна система, в която ще бъде включена информация за съответните кандидат-осиновители.

Въвежда се и задължителна възрастова граница между осиновяващи и осиновители. Тя трябва да е не по-малка от 15 години и не по-голяма от 50 години.

С промените в Семейния кодекс се затягат и условията за разсиновяване.

Одобрените промени в Семейния кодекс провокираха емоционална реакция от страна на един от вносителите на законопроекта - Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

В публикация в социалните мрежи Сачева посвети постигнатото на майка си, която е осиновена. Самата Деница Сачева и колегата ѝ от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева също са родители на осиновени деца.

"Преди 7 години с Екатерина Захариева започнахме тази битка за промени в Семейния кодекс в полза на децата, които са осиновени или чакат да бъдат осиновени. И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем колко е важно те да знаят своя произход, за да живеят свободни и сигурни в себе си. За мен осиновяването е темата на моя живот, защото и майка ми е осиновена и повече от 50 години търси своя произход. Днешната законодателна победа посвещавам на нея", пише Сачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха опасен мост в Петрич: Хората трябва да обикалят с километри
Затвориха опасен мост в Петрич: Хората трябва да обикалят с километри
Измами по празниците: Сайт публикува несъществуващи резервации
Измами по празниците: Сайт публикува несъществуващи резервации