НОВИНИ

Освободиха предсрочно шефа на НЗОК, проф. Петко Салчев отрича да е допускал системни грешки

Николай Минков
от Николай Минков
13:27, 13.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
избра проф петко салчев управител здравната каса
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Със 149 гласа "за" и без нито един "против" Народното събрание освободи предсрочно проф. Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса.

Мотивът е системно несправяне със задълженията, както и нарушен диалог с Българския лекарски съюз.

Пред депутатите проф. Петко Салчев заяви, че не приема аргумента, че не е изпълнявал задълженията си и изтъкна, че си тръгва от поста с гордо вдигната глава и оставя след себе си работеща институция.

"На 13 март 2020 г. по предложение на министър Ананиев бях предложен за управител на НЗОК в деня на извънредното положение. На 13-и днес ме освобождават. Явно това е щастливата ми дата. Вчерашното изслушване в здравна комисия беше следното - задаваха се въпроси към мен без да съм се подготвил. Те бяха изпратени след 17.30 ч. Всички мотиви за освобождаване не са доказани документално и не са подкрепени с факти и аз не приемам, че не съм изпълнявал задълженията си като управител. Диалог? В един диалог има две страни - когато една страна не желае да контактува с другата, тогава няма диалог. Участвал съм в много диалози, дори при преговорите ни за членство в НАТО и за признаване на българските медицински дисциплини.

14 анекса има сключени с БЛС откакто съм управител на базата на диалог, а не на натиск. Интересно защо само една съсловна организация иска моята оставка, а не са питани и другите, защото НЗОК не сключва договор само с БЛС. Там са и фармацевти и зъболекари и и други. Не приемам, че съм допуснал системни грешки. Тръгвам си с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция", посочи проф. Салчев.

От ГЕРБ и от "Продължаваме Промяната" посочиха, че се надяват след смяната диалогът между НЗОК и Българския лекарски съюз да бъде възстановен.

"Положихме усилия в продължение на месеци един процес да бъде поправен, без да сме участници в този диалог, в ролята на медиатори. Като народни представители няма как да упражняваме контрол върху двете страни на договорния процес. Свидетели сме колко фрагментиран е парламентът и колко трудно постигаме съгласия, наложителни за българското здравеопазване. Няма как да повлияем на БЛС, който в писмен и устен вид заяви, че не вижда своят роля в преговорния процес и ние сме изправени пред приемане на нов бюджет, предоговаряне на пълния пакет условия, които влизат в рамките на НРД и в които залягат тези реформи. Пред нас като народни представители в здравната комисия бе декларирано пълното отсъствие на възможността БЛС да участва в този преговорен процес. Длъжни сме да бъдем активни и да вземем решение. "Продължаваме промяната" ще подкрепи проекта на решение, на който сме съвносители и да дадем възможност за отпушване, за да възстановим диалога в прякото договаряне между НЗОК и съсловните организации, да не оставяме здравната система на пауза и да сме адекватни на проблемите и на ситуацията в България", заяви Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

„Както и вчера на здравна комисия казах и сега да повторя - днешното решение на Народното събрание не е свързано с личен мотив. Проф. Салчев е добър професионалист, лекар и администратор. На първото заседание на комисията през есента имахме за цел да бъдем медиатор между БЛС и НЗОК. Направихме всичко това да се случи. За съжаление, този опит беше неуспешен и нито една от двете страни не направи компромис. Това води до опасност за пациентите. Липсата на диалог между управителя на НЗОК и БЛС поставя под съществен риск качеството на здравните услуги. Рискува се подписването на Националния рамков договор между НЗОК и БЛС. Днешното решение в основата си цели това - да се отпуши процеса за работа между НЗОК и БЛС, за да можем активно да работим в интерес на пациентите и да имаме нов НРД. На Салчев искам да му благодаря", заяви д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обяви победа в Соледар, Украйна отрече
Русия обяви победа в Соледар, Украйна отрече
Варна и Несебър отново са в календара на голяма круизна компания
Варна и Несебър отново са в календара на голяма круизна компания