НОВИНИ

Откриха 250 варела с химикали, разхвърляни из София

bnt avatar logo
от БНТ
10:27, 20.09.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

При проверки от РИОСВ-София и МВР са установени 250 изхвърлени варела с химикали в няколко столични района.

Във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирано изхвърлени варели в районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци", експерти на РИОСВ-София съвместно със служители на 8-мо РУ СДВР, Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и представители на районните администрации извършиха проверки на място.

В рамките на проверката, разположени на четири различни места в район "Искър", са открити 125 варела с химикали. В район "Панчарево" са установени 42 варела в два имота, а в район "Кремиковци" - 83 нерегламентирано изхвърлени варела.

При посещенията е констатирано наличието на изхвърлени варели, някои от които с нарушена цялост и неясно съдържание в различни имоти.

Част от варелите са с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда. Някои от тях са с нарушен етикет, в нечетливо състояние или изобщо липсва такъв.

С цел установяване на съдържанието на варелите, както и съответствието с поставените на част от тях етикети, от Столичната дирекция на вътрешните работи са взети проби за анализ.

От РИОСВ-София са дадени предписания на районните администрации, с конкретен срок на изпълнение, да се предприемат мерки по обезопасяване и почистване на засегнатите места.

Замърсените терени са оградени с обезопасителни ленти. В резултат на дадените предписания, е предприето извозване на 95 от варелите на площадка, отговаряща на изискванията за съхранение.

Варелите вече са отстранени от местата, на които са намерени. Там, където са установени разливи, ще бъдат взети почвени проби от служители на Изпълнителната агенция по околна среда. РИОСВ-София ще извърши последващ контрол.

В случай, че при проверките е констатирано неизпълнение на дадените предписания, на районните администрации ще бъдат наложени санкции.

Продължават действията за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с изхвърлените варели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни незаконни гонки в Благоевградско
Опасни незаконни гонки в Благоевградско
Локомотив Пловдив и Арда ще премерят сили в контрола
Локомотив Пловдив и Арда ще премерят сили в контрола