НОВИНИ

Откриха африканска чума по свинете в хисарско село

откриха африканска чума свинете хисарско село
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 20.08.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Африканска чума по свинете е открита в малко стопанство в хисарското село Красново.

Предприети са действия по унищожаването и загробването на две прасета и три малки. Животните са били отглеждани в заден двор на домакинство в селото. Населеното място е единственото, което попада в 3-километровата санитарна зона.

Областната епизоотична комисия в Пловдив днес реши да започне преброяване на свинете в радиус от 10 км. Освен това ще бъдат вземани кръвни проби от животните и ще бъдат извършвани ежеседмични клинични прегледи. При случай на умряло животно, също ще се изследват проби от него. Проби ще се вземат и от всяко прасе с признаци на болестта.

Ликвидирането на огнището в Красново става след получаване на положителните лабораторни резултати от Националната референтна лаборатория.

Прасетата са умъртвени по хуманен начин, загробени са на утвърдената от общинската комисия площадка, помещенията и транспортните средства са почистени и дезинфекцирани, а дрехите на служителите, работили по случая – изгорени, съобщиха от Областна дирекция по безопасност на храните.

В цялата област Пловдив се забранява търговията и транспортирането на свине, с изключение на индустриалните свиневъдни стопанства и фамилни ферми, чиито животни се транспортират за незабавно клане и доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на условията на съответната заповед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба показва най-интересното от преброяванията в България
Изложба показва най-интересното от преброяванията в България
Станаха ясни отборите за Laver Cup 2021
Станаха ясни отборите за Laver Cup 2021