НОВИНИ

Откриха невредим мъж, излязъл на разходка с шейна в Осоговската планина

откриха невредим мъж излязъл разходка шейна осоговската планина
bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 27.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Отряд от Планинската спасителна служба в Кюстендил откри мъж, който се изгубил в Осоговската планина.

Вчера около обяд 32-годишният мъж излиза да кара моторна шейна сам в планината. Качва се на връх "Човека" и от там се спуска към "Лева река". В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си.

Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112, съобщават от ПСС.

Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалия достигат на три групи с общо 5 моторни шейни.

Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до хижа Осогово, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен.

Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

Пострадалият разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време на открито и придвижване в снега на ниски температури.

Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на планинските спасители са го спасили от хипотермия и измръзвания, и дори фатален край, съобщиха от ПСС.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки населени места без ток в Старозагорско, затворен е пътят Крън-Шипка
Десетки населени места без ток в Старозагорско, затворен е пътят Крън-Шипка
Радослав Янков пропуска Световната купа по сноуборд в Москва
Радослав Янков пропуска Световната купа по сноуборд в Москва