Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха официално летния сезон 2023

bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 21.05.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
откриха официално летния сезон 2023
Слушай новината

С пожеланието за безоблачно, щастливо и успешно лято, министърът на туризма д-р Илин Димитров обяви сезон ЛЯТО 2023 за открит. Това стана в най-стария български морски курорт – курорта „Св. Св. Константин и Елена“, с много символика, точно в деня на светците равноапостоли, дали името му.

На днешния празник е и кулминацията на тържественото отбелязване на 115-та годишнина от основаването на курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

На откриването присъстваха министрите на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева, народни представители и членове на Комисията по туризъм в НС, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител на Област Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Варна Коста Базитов, дипломати, много гости, официални лица и представители на туристическия бранш.

"Намираме се на едно необикновено място, зелено, с прекрасни плажове, лековит климат, чудесна модерна инфраструктура и висококатегорийни хотели", заяви министър Димитров.

Той поздрави домакините и ръководството на морския курорт – изпълнителните директори Елена Косева и Ивелина Шабан и им връчи икона на светите равноапостоли Константин и Елена и грамота „за цялостен принос в устойчивото развитие на региона като целогодишна дестинация за морски и специализиран туризъм и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на дестинация и Бранд България“.

Министър Димитров подчерта, че освен със своята привлекателност заради модерната визия и добро управление, мястото е наситено с история и магия. Има легенди, че още през ХІV век тук е живяло монашеско братство, а след това е създаден едноименният манастир и първата гроздолечебница, с която може да се каже, че се слага началото на съвременния винен туризъм в района.

„Нашите предци още през 30-те години на 20 век са заговорили и за разширяване крилата на сезона – тази тема, за която не сме спрели да говорим оттогава. Те са се опитали да го направят – чрез предлагане на лечебни и балнео и СПА процедури“, подчерта министър Димитров.

Сред най-любопитните факти е, че първият „хотел“ в местността, дала името на курорта, става винарското училище, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да приемат туристи.

Министър Димитров припомни, че първият високопоставен курортист през 19-ти век след Освобождението става българският княз Александър I Батенберг. След като първите летовници идват през 1908 г., с това събитие е сложено началото на курорта и на морския туризъм в България.

В курорта извират 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа, като най-топлият е с температура между 40 и 60 градуса. Неслучайно тук е бил разположен и най-големият детски санаториум на Балканите, излекувал хиляди деца от сериозни заболявания.

Още в края на 19 век съществен принос за издигане престижа на курорта имат основателят на морелечението и калолечението в България професор Параскев Стоянов и д-р Александър Недялков – управител на Държавния детски морски санаториум „Царица Елеонора“ в курорта.

„Гроздолечението, хубавото местно вино и морска храна, лечебните минерални води и началото на морския туризъм в България се преплитат в едно, точно на това място, и стават запазена марка на първия морски български курорт. Спокойно можем да кажем, че в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ можете да излекувате и духа, и тялото си“, каза министър Илин Димитров.

Тържествените чествания се провеждат с подкрепата на Министерството на туризма и община Варна и под патронажа на министрите на туризма и на външните работи. От името на министър Иван Кондов гостите поздрави Радка Балабанова-Рулева, директор на Дирекция “Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие в МВнР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките след завоюваните медали: Благодарим на всички за подкрепата, имаме страхотен отбор
Гимнастичките след завоюваните медали: Благодарим на всички за подкрепата, имаме страхотен отбор
Пет медала за България на финалите на отделните уреди на европейското първенство по художествена гимнастика в Баку
Пет медала за България на финалите на отделните уреди на европейското първенство по художествена гимнастика в Баку