НОВИНИ

Откриха огнище на чума по свинете и в село Красново

отново проверяват личните стопанства русенско домашни прасета 
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:37, 19.08.2021
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните откри огнище на африканска чума по свинете в нерегистрирано лично стопанство в хисарското село Красново.

Положителният резултат от пробите е потвърден днес от Националната референтна лаборатория в София. В засегнатия "заден двор" се отглеждат 5 животни – 2 свине-майки, едната от които с 3 малки.

По време на проверка, инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив са установили, че животните са с изявени симптоми за вируса на африканска чума по свинете. Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно нормативните уредби. Животните са умъртвени по хуманен начин и са обезвредени при спазване на нормативните изисквания.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Красново. Зададена е и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Мало Крушево, с. Беловица, с. Старосел, с. Кръстевич и с. Драгомир, област Пловдив, както и с. Дюлево, област Пазарджик. Утре ще бъде свикана областна епизоотична комисия в Областна администрация Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев връчва утре втория мандат - ГЕРБ ще го върнат веднага (ОБЗОР)
Румен Радев връчва утре втория мандат - ГЕРБ ще го върнат веднага (ОБЗОР)
Образованието като игра: Историята на една „вечна“ тетрадка
Образованието като игра: Историята на една „вечна“ тетрадка