НОВИНИ

Откриха останки от римски къщи в частен имот в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 14.04.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Общество
Слушай новината

Археолози от Русе правят спасителни разкопки в частен имот, непосредствено до римската крепост „Сексагинта Приста“.

Археолозите премахват пластове пръст от двора на русенец, който е на метри от римския кастел „Сексагинта Приста“ и попадат на останки от три къщи. Откриват и различни находки.

"Над 220 са главно монети, но и има и други интересни като фибули, брусове, тежести за стан. За сега най-много са от периода 4 - 5 век, но има и по-ранни, не знаем само дали има тракийски материали, както има на другия терен", каза археологът д-р Върбин Върбанов.

Оказва се, че още през 2007 година специално създадена комисия е очертала предполагаемите граници на някогашната римска крепост Сексагинта Приста по целия хълм и сега археолозите са подготвени какво да очакват при проучванията.

Има ли изгубени пластове по този венец?

"Има, да. Преди 2007 г. със сигурност са унищожени подобни сгради, но след това го спазват хората. 2015 г. беше първото токова намерение за строеж, сега е вторият човек, който се обажда, ще има и други. Част от къщата е разрушена още при строежа на тази улица през 60-те", обясни д-р Върбанов.

Според специалистите, в страната има населени места, в които къщите изглеждат като от римско време. За да си ги представят хората, просто трябва да ги посетят.

"Примерно в Горско Абланово, където още се строи по същия начин-каменен цокъл и нагоре с кирпич. Покривът е с керемиди-римски, които са по- специфични от нашите", каза д-р Върбанов.

Очакванията на археолозите са с напредването на разкопките да стигнат до пластове от 2 - 3 век. Основания за това има дава откритата до момента керамика.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На крака и с аплодисменти: НС закри специализираните съд и прокуратура
На крака и с аплодисменти: НС закри специализираните съд и прокуратура
ЦСКА отнесе солидна глоба заради изпочупените седалки на Славия
ЦСКА отнесе солидна глоба заради изпочупените седалки на Славия