НОВИНИ

Откриха възрастна жена, загубила се в горите край местност "Блатца"

откриха възрастна жена загубила горите местност блатца
bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 29.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Екип от полицаи, пожарникари и доброволци откри възрастна жена, изгубила се в горите на местност "Блатца", съобщават от МВР.

Случаят е от вчера - в късния следобед жителка на Ракитово тръгнала в планината за гъби заедно със сина си и техни близки. В района на местността "Блатца" жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение да открие хубави гъби. Тъй като се забавила, притеснените ѝ близки започнали да я търсят, но безуспешно. Около 20 часа подали сигнал на телефон 112 в РУ - Велинград.

За не повече от половин час бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН - Велинград, лесничеи от ДГС - Ракитово и близки на жената. Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района. Ситуацията била усложнена от нелекия планински терен и разразилата се гръмотевична буря с пороен дъжд.

Изгубилата се не носела в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не ѝ позволявал да говори и вика силно, но за радост имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута. Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена, тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките ѝ.

Това е вторият пореден случай в рамките на една седмица на успешно издирени хора, загубили се в планината. Затова от МВР припомнят основни съвети към любителите на планинския туризъм:

  • По възможност не ходете в планината сами, придвижвайте се в група и не се отклонявайте от маршрута на останалите;

  • Ако ще правите преход, нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта;

  • Винаги носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи;

  • Преди да предприемете поход, уведомете за това свои близки;

  • Използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях;

  • При необходимост и в нужда подайте сигнал на телефон 112. Ако нямате обхват на мобилния телефон, намерете място с обхват, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и стриктно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени;

  • Ако се наложи да пренощувате на открито, не губете присъствие на духа, изберете заслон или се направете такъв до идване на утрото.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ди Мария е много близо до трансфер в Ювентус
Ди Мария е много близо до трансфер в Ювентус
Трима българи пострадаха при тежка катастрофа в Сърбия
Трима българи пострадаха при тежка катастрофа в Сърбия